Nejnovější
-
Jídlo
Pastinák je neprávem opomíjenou zeleninou. Přitom je chutný i zdravý
Pastinák je zelenina opravdu starobylá. Naši předkové jej používali jako přílohu, stejně jako my dneska mrkev nebo brambory.
-
Jídlo
Na nosní kapky můžete zapomenout – pěstujte si doma rýmovník
Rýmovník má mnoho jmen – třeba španělský tymián, kubánské oregáno, mexický eukalyptus.
-
Jídlo
Majoránka působí antidepresivně. Ne nadarmo byla pro naše předky symbolem štěstí a lásky
Majoránka byla pro naše dávné předky symbolem štěstí a lásky. My se ale na ni zaměříme jako na léčivku, využívanou hojně v české kuchyni.
-
Jídlo
Káva z ječmene orzo chutná jako pravá káva. Na rozdíl od ní ale neobsahuje kofein
Pokud máte rádi kávu, ale musíte si odepřít kofein, třeba kvůli srdcimáme pro vás skvělou náhradní variantu – kávu orzo.
-
Jídlo
Kuličky jalovce jsou chutné nejen v zelňačce. Pomohou i při léčbě močových cest a ledvin
Jalovec používali už staří Egypťané. V kuchyni, v medicíně i při balzamování těl zesnulých. Koš s plody jalovce našli dokonce archeologové v Tutanchamonově hrobce.
-
Jídlo
Uherský salám může působit na lidské zdraví podobně jako jogurt. Vzniká totiž fermentací
Že jsou v jogurtech zdraví prospěné mikroorganismy, to ví každý. Ale že je najdete i v uherském salámu, o tom už se příliš nemluví.
-
Jídlo
V chladném počasí je příjemné zahřát se i zevnitř. Třeba silným hovězím vývarem
V zimě je spousta dnů, kdy teplé oblečení prostě nestačí a je potřeba se pořádně prohřát i zevnitř. A právě k tomu se hodí například poctivý hovězí vývar.
-
Jídlo
Právenka latnatá neboli měkýn latnatý je málo známá. Má ale blahodárné účinky, především na játra
Měkýn latnatý, kterému se někdy říká právenka latnatá, je jednoletá bylina pocházející z jihovýchodní Asie. Tam se tradičně používá pro léčbu bakteriálních infekcí.
-
Jídlo
Černá ředkev rozpustí hleny, likviduje kašel i zadní rýmu, navíc výborně chutná
Černá ředkev rozhodně patří mezi pozoruhodnou zeleninu. Je výrazně štiplavá a může zásadně prospět našemu zdraví.
-
Jídlo
Jste zimomřiví? Zahřát se můžete i vhodnými potravinami
Jakými potravinami se můžeme v nevlídném počasí zahřát? Doporučujeme vývar, hořčici, pohanku nebo skořici.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
O pořadu
Zdraví na lžíci
Kdo by nechtěl mít na talíři krásné, voňavé a zdravé jídlo… Dá to sice trochu práce a plánování, ale co bychom pro své zdraví neudělali.
Čas vysílání
pondělí, středa, čtvrtek 5:20, repríza 10:20 | Sever |