Křen se nehodí jen k jídlu na talíř. Jde také o všestranný lék

11. leden 2024

Čerstvý kořen křenu můžete v první řadě nastrouhat a přidat k jídlu.  Tímto způsobem  jednoduše povzbudíte proces trávení. Existuje ale i mnoho domácích receptů s křenem, díky kterým se zbavíte rýmy či bolesti.

Možná máte křen za obyčejnou pochutinu, která se hodí tak nanejvýš k uzenému kolenu. Křen ale má i blahodárné účinky na lidské zdraví – říká se mu dokonce český ženšen.

Křen celkově posiluje organismus a je vhodný při rekonvalescenci. Jeho neporušený kořen nemá v podstatě žádné aroma. Při krájení nebo strouhání se ale uvolní enzymy a můžete se začít křenem léčit.

Kořen křenu obsahuje bílkoviny, vlákninu i kyselinu listovou. Výborně vám také doplní minerální látky, hlavně železo, draslík, vápník, hořčík, zinek nebo měď.

Křen má antiseptické a antibiotické účinky, proto ho užívejte při zánětech dýchacích i močových cest. Podporuje imunitu, pročistí vám krev a zlepší trávení a chrání organismus před volnými radikály.

Pro svůj vysoký obsah vitaminů se chroupání křenu doporučuje proti paradentóze.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.