Příroda nabízí nepřekonatelná antibiotika – křen, cibuli nebo česnek

2. listopad 2023

Pokud na vás skočí viróza, zkuste přírodní antibiotika – takový křen nebo zázvor, cibule a česnek totiž dokáží opravdové zázraky, a to bez nežádoucích vedlejších účinků.

Aby tyto potraviny opravdu léčily, je vhodné je jíst nejlépe syrové. Ale jak na to, když mají tak pronikavou, ostrou a v případě česneku i dráždivou chuť, nemluvě o nepříjemném odéru?

Jednou z více variant jak cibuli, česnek a zázvor jíst syrové, je fermentace neboli kvašení. Postup je až směšně jednoduchý. Do dobře vymyté a sterilované sklenice napěchujte nakrájenou cibuli, doplňte trochou česneku a zázvoru, zalijte vychlazeným solným nálevem (tedy osolenou převařenou vodou) a nechte v pokojové teplotě pár dní vykvasit.

Zkusit můžete také nálev z vody a shoyu nebo tamari omáčky. Výborná je také kvašená šťáva ze zázvoru nebo křenu. Každý den frťánek je skvělou prevencí proti nachlazení.

K přírodním antibiotikům patří z bylinné říše lišejník islandský. Ale pozor, čaj z něj je náchylný na vařící vodu. Bylinku zásadně louhujte přes noc ve studené vodě – jen tak zachováte léčivé slizy. Hořký nápoj účinkuje při viróze nebo angíně v podstatě okamžitě.

autor: Eva Bucharová | zdroje: bylik.cz , herohero.co/ivanastenzlova
Spustit audio

Související