Příroda nabízí nepřekonatelná antibiotika – křen, cibuli nebo česnek
Pokud na vás skočí viróza, zkuste přírodní antibiotika – takový křen nebo zázvor, cibule a česnek totiž dokáží opravdové zázraky, a to bez nežádoucích vedlejších účinků.
Aby tyto potraviny opravdu léčily, je vhodné je jíst nejlépe syrové. Ale jak na to, když mají tak pronikavou, ostrou a v případě česneku i dráždivou chuť, nemluvě o nepříjemném odéru?
Jednou z více variant jak cibuli, česnek a zázvor jíst syrové, je fermentace neboli kvašení. Postup je až směšně jednoduchý. Do dobře vymyté a sterilované sklenice napěchujte nakrájenou cibuli, doplňte trochou česneku a zázvoru, zalijte vychlazeným solným nálevem (tedy osolenou převařenou vodou) a nechte v pokojové teplotě pár dní vykvasit.
Zkusit můžete také nálev z vody a shoyu nebo tamari omáčky. Výborná je také kvašená šťáva ze zázvoru nebo křenu. Každý den frťánek je skvělou prevencí proti nachlazení.
K přírodním antibiotikům patří z bylinné říše lišejník islandský. Ale pozor, čaj z něj je náchylný na vařící vodu. Bylinku zásadně louhujte přes noc ve studené vodě – jen tak zachováte léčivé slizy. Hořký nápoj účinkuje při viróze nebo angíně v podstatě okamžitě.
Související
-
Křen je vynikají nejen v kuchyni. Umí také pomoci s všemožnými zdravotními problémy
Křen selský patří do rodiny s hořčicí, řeřichou a ředkví. Tato rostlina se ale nehodí jen do kuchyně – funguje i jako léčivka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.