Křen je vynikají nejen v kuchyni. Umí také pomoci s všemožnými zdravotními problémy
Křen selský patří do rodiny s hořčicí, řeřichou nebo ředkví. Ty všechny mají, stejně jako křen, pálivou, štiplavou chuť. Tato rostlina se ale nehodí jen do kuchyně – funguje i jako léčivka.
Křen jsme zvyklí přidávat do nakládaných okurek a řepy. Smíchaný s hořčicí se výborně hodí k opečeným buřtům nebo k vařenému uzenému masu. Výborná je i křenová omáčka. Osmaženou cibuli stačí zalít trochou hladké mouky rozmíchanou v mléce, povařit s trochou vývaru, přimíchat smetanu, osolit, opepřit, přidat nastrouhaný křen a je to.
Křen je nejen velká pochoutka, ale umí i pomoci s všelijakými zdravotními problémy. Je v něm hodně vitamínu C, minerálních látek, silic i organických kyselin. Podporuje trávení a správnou činnost střev, odhleňuje průdušky a desinfikuje.
Křen působí močopudně, takže pomůže při zánětech močových cest. Placky z křenových listů aplikují lidoví léčitelé na bolavé svaly, klouby a omrzliny. Pozor ale – nejezte křen ve větších dávkách, mohl by vám podráždit trávicí ústrojí a ledviny.
Související
-
Křenem vyženete nemoc z těla raz dva, pozor ale na dávkování
Nastává čas, kdy budeme sklízet ze zahrádek všechno, co se na nich urodilo. A určitě většina najde v koutě zahrady křen. Jestli jste ho dosud používali jen jednou z...
-
Znáte český ženšen? Křen povzbuzuje trávení, pomáhá ale i od rýmy a bolesti
Možná máte křen za obyčejnou pochutinu, která se hodí tak nanejvýš k uzenému kolenu. Křen má ale i blahodárné účinky na lidské zdraví – říká se mu dokonce „český ženšen“.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.