Křen je vynikají nejen v kuchyni. Umí také pomoci s všemožnými zdravotními problémy

22. květen 2023

Křen selský patří do rodiny s hořčicí, řeřichou nebo ředkví. Ty všechny mají, stejně jako křen, pálivou, štiplavou chuť. Tato rostlina se ale nehodí jen do kuchyně – funguje i jako léčivka.

Křen jsme zvyklí přidávat do nakládaných okurek a řepy. Smíchaný s hořčicí se výborně hodí k opečeným buřtům nebo k vařenému uzenému masu. Výborná je i křenová omáčka. Osmaženou cibuli stačí zalít trochou hladké mouky rozmíchanou v mléce, povařit s trochou vývaru, přimíchat smetanu, osolit, opepřit, přidat nastrouhaný křen a je to.

Křen je nejen velká pochoutka, ale umí i pomoci s všelijakými zdravotními problémy. Je v něm hodně vitamínu C, minerálních látek, silic i organických kyselin. Podporuje trávení a správnou činnost střev, odhleňuje průdušky a desinfikuje.

Křen působí močopudně, takže pomůže při zánětech močových cest. Placky z křenových listů aplikují lidoví léčitelé na bolavé svaly, klouby a omrzliny. Pozor ale – nejezte křen ve větších dávkách, mohl by vám podráždit trávicí ústrojí a ledviny.

autor: Eva Bucharová | zdroje: fresh.iprima.cz , www.bylinkovo.cz
Spustit audio

Související