Jste zimomřiví? Zahřát se můžete i vhodnými potravinami
Jakými potravinami se můžeme v nevlídném počasí zahřát? Doporučujeme vývar, hořčici, pohanku nebo skořici.
Vývar, připravený z masa a zeleniny, je naprostou jistotou – je plný vitaminů, minerálních látek a živin, které během zimy oceníte. Zároveň ho nemusíte jíst nutně horký, klidně ho popíjejte vlažný stejně jako běžné nápoje. I tak vás vnitřně prohřeje.
Skvělou zahřívací ingrediencí je také koření jako třeba skořice. Nejkvalitnější je cejlonská. Obsahuje celou řadu účinných a zdraví prospěšných látek jako silice, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály, vitamíny, betakaroten i kyselinu listovou. Připravte si třeba famózní zahřívací snídani v podobě ovesné kaše s ovocem a skořicí, zkuste skořicí okořenit třeba dýni, odměnou vám bude nejen voňavé jídlo, ale i hřejivý pocit.
Zajímavou zahřívací surovinou je i hořčice, další koření, které během zimy určitě neschovávejte hluboko do šuplíku. Stimuluje prokrvení a zahřívá i zevně – může zmírnit třeba bolesti kloubů. Jídlo navíc zvýrazní a zároveň pomůže během chladných dnů. Třeba taková kuřecí stehna s kurkumou a hořčicí jsou vyloženě zahřívací jídlo.
A tipy na zahřívací jídla závěrem? Ty s pohankou! Právě ta se řadí mezi zahřívací ingredience, na které je dobré myslet. Kromě toho, že má výborné zahřívací účinky, pomáhá lidem se zažívacími problémy a navíc obsahuje i spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, nejvíc je ovšem vyzdvihována pro obsah rutinu. Slupky z pohanky se navíc používají jako náplň do polštářků, které se pak dají nahřívat a dobře udrží teplo. Nahřáté pomáhají na bolavé klouby, svaly i při bolestech břicha.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.