Wakame je možné přidat třeba do salátu. Je výborným zdrojem chlorofylu a minerálů

10. únor 2025

Wakame je druh hnědé mořské řasy, která se pěstuje hlavně v Koreji a Japonsku. Správně ochucený salát wakame je skutečnou lahůdkou, která navíc prospívá i našemu zdraví.

Wakame řasu, která je doma v Japonsku, Číně nebo Koreji, seženete u nás v prodejnách se zdravou výživou nebo asijskými potravinami.

Obsahuje mnoho živin – vitamíny A, C a E. Z minerálů vápník, železo, hořčík a samozřejmě také chlorofyl. Navíc je i skvělým zdrojem vlákniny.

Zlepšuje krevní oběh, zdraví vlasů a pokožky, podporuje trávení. Má mírně nasládlou chuť a hodí se všemožných pokrmů – polévek, omáček, dipů, dresinků, suši.

Můžete ji kombinovat s čerstvou zeleninou, tofu, rybami a samozřejmě mořskými plody. Také skvěle doplňuje luštěniny, jako jsou fazole nebo čočka. Dodá jim extra chuť a výživnou hodnotu.

Nejoblíbenější je wakame salát – tradiční japonské jídlo. Je osvěžující, zdravé a může být předkrmem nebo i přílohou. Pro vysoký obsah přírodního jódu se doporučuje se lidem, kteří vynechávají ze svého jídelníčku ryby a mořské živočichy.

Jak na to? Nejprve namočte sušenou řasu wakame na pět minut do vody. Poté je slijte a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. V malé misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej, cukr a sezamová semínka. Poté směs nalijte na wakame a míchejte, až se vše rovnoměrně pokryje.

autor: Eva Bucharová | zdroje: vegan.cz , rybitrziste.cz
Spustit audio

Související