Skořice je nejen oblíbeným kořením, ale také užitečným antioxidantem
Jablečný koláč nebo svařené víno bez skořice, to prostě nebude nikdy ono. Skořice ale nefunguje jen jako koření, ale také jako léčivka.
Když přidáte lžičku skořice do své snídaně, uděláte jenom dobře. A jestli nemáte zrovna na přípravu snídaně čas, dopřejte si alespoň nápoj. Do sklenice vody, ne studené, přidejte dvě lžičky medu, lžičku skořice, promíchejte a vypijte na lačno. Takový nápoj skvěle nastartuje váš metabolismus.
V medu jsou dobře stravitelné cukru a minerály, skořice zas vyrovnává hladinu cukru v krvi a zabraňuje ukládání tuků.
Skořice pomůže s nevolností i průjmem, má dezinfekční a antibiotické účinky. Je výborným antioxidantem – zpomaluje stárnutí organismu a zlepšuje paměť. Spaluje kalorie a také reguluje zvýšenou hladinu cukru v krvi, proto se hodí i pro cukrovkáře. Ale pozor, mluvíme tedy o světlé cejlonské skořici, která obsahuje jen minimální množství přírodního toxinu kumarinu, který zatěžuje játra.
Světlá cejlonská skořice jemně voní a má čistou chuť bez hořkosti. V kuchyni ji můžete přidat i do omáčky nebo do kávy, spolu s kardamomem. Mátový čaj s limetkou a skořicí je také výborný.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.