Skořice není jen koření. Je to i lék na Alzheimerovu chorobu, cukrovku a další onemocnění

8. březen 2016

Skořici většina z nás běžně využívá v kuchyni – krásně voní, hodí se do sladkých pokrmů, nebo do svařeného vína. Věděli jste ale, že jde o přírodní lék, který můžeme použít jak vnitřně, tak i zevně? A nefunguje jen při nachlazení, ale také proti Alzheimerově chorobě a nebo při hubnutí.

Med a skořice - zázračná kombinace proti chřipce a nachlazení

O skořici je známo, že umí prohřát náš organismus. To se hodí, pokud se potřebujete vypotit. Méně známá je skutečnost, že skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotika - skořicové esenciální oleje dokážou zastavit množení širokého spektra virů, bakterií a plísní. Když ke skořici přidáte med, účinky tím ještě zvýšíte a budete tak mít k dispozici prostředek, který vašemu imunitnímu systému pomůže v boji s nemocemi z nachlazení.

Vyzkoušejte (třeba i jako prevenci) skořicový nápoj. Půl čajové lžičky skořice smíchejte s dvěma lžičkami medu a zalijte horkou, ale ne vroucí vodou. Ochuťte citrónovou šťávou a vypijte. Tento nápoj má navíc pozitivní vliv na trávení, a to je při jakékoliv nemoci také velký přínos. Doporučuje se pít dvakrát denně, ale ne víc.

Pozor ale - stejně jako se vším, ani se skořicí by se to nemělo přehánět. Přiměřená dávka jsou 3gramy skořice denně, což odpovídá necelé čajové lžičce.

Skořice v koupelně

káva, šálek, skořice, koření

Skořice se nehodí jen pro využití v kuchyni, vezměte si ji také do koupelny. Zkuste si ji nasypat do vany a využít tak jejích příznivých účinků na naše tělo. Jak vám taková skořicová koupel může pomoci?

Skořice prohřívá a prokrvuje organismus, a to i aplikovaná zevně. Díky dobrému prokrvení se z tkání snadněji uvolňují a odplavují škodlivé látky a odpady z metabolismu. Toho využívá i farmaceutický a kosmetický průmysl a přidává skořici do masážních olejů a krémů, které jsou určeny pro relaxaci unavených a namožených svalů, kloubů a na potlačení celulitidy.

Se všemi těmito neduhy pomáhá bojovat i skořicová koupel, kterou si snadno připravíte sami. Do vany si jednoduše přisypte dvě polévkové lžíce skořice a přidejte třeba i trochu medu. Kromě toho, že po opakované skořicové koupeli pocítíte úlevu při artritidě a dně, zaznamenáte také pozitivní účinky na pokožku. Skořice mírní celulitidu a díky svým antibiotickým účinkům také pomáhá léčit akné a ekzémy. A vdechování skořicové vůně vám pomůže relaxovat.

Čtěte také

Jediné, co by vám mohlo tento příjemný koupelový zážitek zhatit, je případná alergická reakce. Pokud se po koupeli objeví vyrážka, tak už proceduru raději neopakujte. Pokud ale na skořici alergičtí nejste, její léčebné účinky rozhodně využívejte!

Skořice a léčba cukrovky

Skořice

Účinky skořice na metabolismus cukrů se už zabývalo mnoho studií. Nicméně závěr není jednoznačný. Jedni vědci tvrdí, že použití skořice dokáže snižovat hladinu cholesterolu i cukru. Jiní vědci zase trvají na tom, že skořice nemůže v případě cukrovky nahradit dietu a léky. Ovšem ani tito pesimisté nevylučují, že se s pomocí skořice dají potíže s cukrovkou a vysokým cholesterolem mírnit.

Konzumace skořice totiž pomáhá rychlejšímu trávení a tím brání zdlouhavému vstřebávání sacharidů a hladina glukózy v krvi není díky tomu vysoká. Neméně významná je také skutečnost, že skořice působí také jako antioxidant chránící naše tělo před volnými radikály, snižuje překyselení organismu a ředí krev, což prospěje každému, diabetiky nevyjímaje.

Nicméně užíváte-li inzulin nebo léky na ředění krve, pak se pravidelnému užívání skořice ve větším množství raději vyhněte.

Skořice a hubnutí

O tom, že skořice zlepšuje trávení a pomáhá tak udržovat optimální hladinu tuků a cukrů v krvi, jsme už mluvili. To, že díky skořici je hladina glukózy v krvi stabilnější způsobuje, že nemíváme tak časté návaly hladu. To se při hubnoucích kůrách hodí, stejně jako fakt, že látky ve skořici obsažené zlepšují celkový metabolismus buněk a urychlují látkovou výměnu.

Skořice aplikovaná zevně v podobě koupelí či zábalů pak pomůže prokrvit pokožku i partie pod ní. Pomůže tak odstranit nadbytečnou vodu a škodliviny. Což je přínos při boji s celulitidou a nějaký ten milimetr, a možná i centimetr, z tělesného objemu to může také odstranit.

Bylo by ovšem bláhové si myslet, že váha půjde dolů, pokud jen zvýšíte přísun skořice do jídelníčku. Skořice tu funguje jen jako podpůrný prostředek a zdravě nastavenému jídelníčku a zvýšené pohybové aktivitě se stejně nevyhnete.

Dalším plusem je jistě také fakt, že se skořice vyvolá i dobou náladu a ta je při hubnutí také důležitá. Skořice totiž ovlivňuje i mozkovou aktivitu a hovoří se o ní jako o způsobu léčby Alzheimerovy nemoci.

Skořice

Jestli se špatně soustředíte a míváte potíže s pamětí, vyzkoušejte skořici!

To, že skořice podporuje mozkovou aktivitu, prokázala nejedna studie. Už samotná vůně podporuje pochody v mozku a výzkumy a pokusy prokázaly, že při konzumaci skořice se testovaným dobrovolníkům zlepšila paměť, zejména ta obrazová.

Výzkumy se také zaměřují na využití skořice při prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby. Předpokládá se, že tato nemoc vzniká škodlivým působením metabolických toxinů v mozku a také sníženou hladinou inzulinu v mozkových tkáních. Ukazuje se, že extrakty z kůry skořicovníku dokážou škodlivé působení toxinů v mozku potlačovat a zastavovat tak rozvoj onemocnění.

A zatím co jiné zkoumané přírodní látky vykazují příznivé výsledky při prevenci Alzheimerovy choroby, tak léčba s extrakty ze skořice dokáže potlačit již probíhající onemocnění.

Zatím neexistuje přesný návod, jak často a v jakém množství skořici konzumovat, aby se účinky projevily co nejlépe. Ale jisté je, že když příjem skořice ve svém jídelníčku zvýšíte, rozhodně si tím prospějete. Ale pozor - nepřekračujte množství jedné čajové lžičky denně!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.