Borůvky – lesní antidepresivum, lék na slabozrakost i vitamínová bomba

27. červenec 2023

Borůvky jsou pomocníkem při léčbě dlouhého seznamu zdravotních potíží. V modrých bobulkách je mnoho látek, které zlepšují náš imunitní systém, stav cév a srdce, prospívají trávení a dokonce našemu zraku a psychice. Proto, až si z lesa ponesete bandasku natrhaných borůvek, můžete mít skvělý pocit, že si nesete domů jen surovinu na skvělé knedlíky!

O borůvkách je známo, že dokážou posilovat imunitní systém. Může za to hlavně vysoký obsah vitamínu C a železa. Patří také mezi největší přírodní zdroje silných antioxidantů, které dokážou likvidovat škodliviny v těle.

Vedle karotenů a antokyanů, které nacházíme v mnoha druzích ovoce a zeleniny, se v borůvkách vyskytuje také pterostilben. Jde o antioxidant, který nacházíme také v červeném vínu a v hroznech, a který vykazuje nejvyšší účinnost při snižování hladiny cholesterolu a krevních tuků. Společně s ostatními látkami tak dělá z borůvek velice zdatného pomocníka při léčbě chorob cévního systému a srdce.

Při pravidelném užívání borůvek můžete zaznamenat zlepšení stavu křečových žil, zmírnění otoků nohou i ústup zánětu žil či bércových vředů. Další látky, které stojí za zmínku, jsou třísloviny. Zejména taniny, které mají stahující účinek, dobře působí na trávicí soustavu a pomáhají udržovat v normálu střevní flóru. Borůvky se tak s oblibou používají při střevních potížích všeho druhu.

Borůvky ‒ pastva pro oči

Borůvky prospívají našim cévám, trávicímu systému a imunitě. To je známá věc. Málokdo ale ví o tom, že borůvky dokážou vylepšit náš zrak. Traduje se, že se pilotům Královského britského letectva zlepšilo noční vidění po tom, co pravidelně snídali borůvkový džem. To prý přivedlo vědce k intenzivnějšímu zkoumání borůvek a výsledkem je, že se výtažky této rostliny používají k léčbě potíží se zrakem.

Borůvkový pohár

Důvodů je několik. V borůvkách obsažené antioxidanty působí proti škodlivinám v těle a pomáhají tak udržovat zdravé oční kapiláry a sliznice. Nejvíc pro naše oči ale dělají antokyany, tedy přírodní barviva. Studie ukázaly, že právě ty mají zásluhu na obnově buněk na sítnici a zlepšují tak ostrost zraku a schopnost oka přizpůsobovat se změně světelných podmínek. To ocení především lidé trpící šeroslepostí.

Jsou také prokázány příznivé účinky borůvek při krátkozrakosti, zeleném zákalu a při makulární degeneraci ‒ tedy takzvaném „stárnutí oka“, kdy se postupně deformuje oční sítnice a může dojít až ke ztrátě zraku. Borůvky jsou doporučovány také všem, kteří často a dlouho namáhají oči – třeba při práci s počítačem.

Borůvky jako antidepresivum

Co s vámi dělá, když sníte borůvkový knedlík nebo koláč? Cítíte se spokojenější? Není to jen tím, že jste si dobře pochutnali ‒ borůvky totiž působí antidepresivně!

Najdeme v nich spoustu polyfenolů, které mají silnou schopnost bránit tělo před škodlivinami, podílí se na zastavení zánětů a podporují komunikaci mezi neurony. Mají proto velmi příznivé účinky na naše nervy a mozek.

Borůvky, ovoce (ilustrační foto)

Pokusy prokázaly, že konzumace borůvek a výtažků z nich dokáže příznivě ovlivnit poruchy učení, paměti a motoriky. Borůvky tak mohou svými účinky zpomalit a dokonce i zvrátit průběh mnoha mozkových onemocnění, zejména těch, které se objevují se stoupajícím věkem.

Roztroušená skleróza, mozková mrtvice či stařecká demence – to všechno jsou případy, kdy borůvky pomáhají zlepšit stav nemocného. A jelikož jsou borůvky doslova „nacpané“ antioxidanty, které pomáhají odbourávat stres, je pravidelná konzumace borůvek vhodná i při nespavosti, výkyvech nálady a jako prevence proti depresím.

Jestli trpíte cukrovkou, opatřete si zásobu borůvek

Borůvky mají na zdraví diabetiků příznivý vliv hned v několika směrech. Nejvýznamnější je jistě obsah látek, které pomáhají snižovat hladinu cukru a tuků v krvi. Už jsme také několikrát mluvili o vysokém obsahu antioxidantů, které mají protizánětlivé účinky a pomáhají chránit sliznice. To je při diabetu veliké plus, protože s cukrovkou je spojená celá řada potíží se záněty a špatným hojením.

Borůvky pomáhají i s dalšími doprovodnými jevy cukrovky – se špatným zrakem, se špatným prokrvováním končetin a s bércovými vředy. Kombinace látek obsažených v borůvkách totiž posiluje cévní systém a zlepšuje krevní oběh. Nemusíme snad ale dodávat, že je pro diabetiky nevhodné k borůvkám přidávat cukr. Použijte buď náhradní sladilo, nebo borůvky vůbec neslaďte!

Chvála borůvkových listů

Kvůli nájezdům borůvkářů museli ochránci přírody z KRNAP již po šestnácté vyhlásit zákaz vstupu do některých oblastí (ilustrační foto)

Když v lese nenajdete borůvkové keře obsypané modrými bobulkami, natrhejte si aspoň borůvkové listí. Sice si na nich moc nepochutnáte, ale můžete z nich vytěžit jejich blahodárné účinky. Mají totiž v mnoha směrech podobné účinky jako plody.


Odvar z borůvkových listů
2 čajové lžičky suchých listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Slijeme a můžeme používat.

Čaj z borůvkových listů pomáhá mírně snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Hodí se také při střevních a žaludečních potížích, protože stejně jako v bobulích najdeme i v listech látky s desinfekčními účinky.

Velmi doporučovaný je čaj s příměsí borůvkových listů při onemocnění ledvin a močových cest. Nejen že pomáhá orgány čistit a dezinfikovat, ale pomáhá také s odvodňováním a brání zadržování vody v těle. V tomto případě se vyplatí kombinovat borůvkový list se sušenými plody a také s brusinkami.

Odvar z borůvkových listů ocení také lidé s kožními chorobami. Obklady s odvarem mírní projevy lupénky a ekzému.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.