Citrón se nehodí jen do čaje. Jde o univerzální lék!

24. leden 2023

K zimním dnům neodmyslitelně patří horký čaj s citrónem. Ale citróny bychom měli využívat častěji a v mnohem větší míře, než jen pár kapek šťávy do hrnku s nápojem. Dá se s ním totiž předcházet spoustě zdravotních potíží a spoustu jich s pomocí citrónu můžeme vyléčit!

Určitě znáte rčení „jedno jablko denně a nepotřebuješ doktora". Totéž by se mělo říkat i o citrónu. Pověstný vysoký obsah vitamínu C totiž není jeho jedinou předností!

V citrónu najdete celou řadu látek s blahodárným působením na tělo. Jsou v něm sacharidy, voda i vláknina, vitamíny A, B, C, E, železo, vápník, hořčík, draslík, zinek… K tomu několik ovocných kyselin: citronová, jablečná a octová - ty společně zvyšují účinky kyseliny askorbové a vitamín C v citrónu obsažený je tak velmi snadno vstřebatelný. Navíc mají silný antiseptický účinek, proto po citrónu s oblibou saháme v případech, kdy z těla potřebujeme vymýtit nějaký ten virus, plíseň, či bakterii.

Ve slupce a dužině najdete také flavonidy - tedy látky, které jsou prospěšné pro dobrý stav cév a které vykazují účinky při vylučování toxinů z těla a při boji proti nádorům. Stejně působí i terpeny, které se nacházejí ve slupce a díky kterým má citron své nezaměnitelné aroma. A i když citrón obsahuje spoustu organických kyselin a kysele také chutná - při jeho trávení vznikají v těle látky zásaditého charakteru - což je v době, kdy nás většina potravin překyseluje, další veliké plus.

Citrónem proti křečovým žílám a arterioskleróze

Česnek, citrony, ovoce, zelenina (ilustrační foto)

Není to jen tak pro nic za nic, že se větší konzumace citrónů doporučuje při arterioskleróze, křečových žilách a jiných onemocněních cévního systému. V citrónech se totiž nachází hesperidin a další řada flavonidů, které cévám prospívají. Tyto látky jsou tady obsažené v ideálním množství i kombinaci. V důsledku toho je právě citrón skvělým prostředek, který pomáhá posilovat stěny kapilár, a zlepšovat pružnost cév.

Mnohé studie ukazují, že pravidelná konzumace citrónů téměř dokáže nahradit léčbu pilulkami na ředění krve. Vysoký obsah účinných látek v citrónu totiž krev ředí, dochází ke zlepšení proudění krve a snižuje se tvorba otoků a také krevních sraženin. Proto se vyšší konzumace citrónů doporučuje při riziku trombózy a edémech.

A když jsme u přínosů pro krevní oběh - citrón hodně pomáhá při potížích způsobených nedostatkem železa. Sám o sobě sice železa moc neobsahuje, ale pomáhají vstřebávat železo přijímané z jiných zdrojů - proto je výhodné kombinovat potraviny bohaté na železo právě s citrónem.

Citrón je sice kyselý, ale působí zásaditě!

Citronová šťáva v těle působí zásaditě a pomáhá tak tělu při překyselení. Neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku, a tím pomáhá potlačit pálení žáhy, ale také mu předejít. Pokud na pálení žáhy trpíte, pak se doporučuje konzumovat citrónovou šťávu společně s potravinami, které překyselení způsobují.

Pomůže také jedna čajová lžička citrónové šťávy třikrát denně - nejlépe rozmíchaná ve sklenici vody či jiného nápoje. Látky obsažené v citrónu také urychlují metabolismus bílkovin, stimulují trávení a peristaltiku střev.

A když jsme u metabolismu - při něm vznikají v těle odpadní látky, jako jsou soli a kyselina močová. Ty, pokud se v těle ukládají, způsobují problémy - zejména kloubům a ledvinám. Citrón pomáhá kyselinu močovou a soli vylučovat, proto se konzumace citronové šťávy doporučuje při dně, kloubní artróze, močových a žlučových kamenech a také jako prevence proti nim.

Voda s citronem (ilustrační foto)

Citrón a hubnutí

O citrónu se říká, že pomáhá se spalováním podkožního tuku. Není to ovšem samospásný prostředek a bylo by bláhové si myslet, že budete-li konzumovat citróny, budete hubnout jak mávnutím kouzelného proutku.

Při hubnutí musíte tak jako tak dodržovat pitný režim, pohyb a lehké a zdravé stravování, citrón ale vaše snažení podpoří - minimálně tím, že pomůže vašemu tělu zbavit se škodlivých látek. Má totiž močopudné účinky, a proto pomáhá škodliviny z těla vylučovat spolu s nadbytečnou zadržovanou vodou.

Při hubnutí je také důležitá psychická pohoda - s tou vám citrón také pomůže. Je totiž považovaný za přírodní antidepresivum. A protože při hubnutí často dochází k oslabení organismu a imunitního systému kvůli omezenému jídelníčku, citrón prospěje i v tomto směru. Má totiž antiseptické účinky a podporuje imunitní systém, jehož odolnost zvyšuje díky obsahu fytochemikálií a vitamínu C.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio