Černá ředkev rozpustí hleny, likviduje kašel i zadní rýmu, navíc výborně chutná
Černá ředkev rozhodně patří mezi pozoruhodnou zeleninu. Je výrazně štiplavá a může zásadně prospět našemu zdraví.
Černá ředkev, to jsou masité, kulovité až podlouhlé hlízy s černou nebo tmavě fialovou kůrou. Tato zelenina se pěstuje po celém světě a je ceněná nejen v kulinářství, ale i v tradiční medicíně pro své detoxikační a protizánětlivé účinky.
Pro optimální růst vyžaduje plné slunce a dobře odvodněnou půdu, ale dokáže se vyrovnat i s chladnějšími teplotami a méně ideálními půdními podmínkami.
Mezi hlavní látky, které obsahuje, patří vitamin C, betakaroten, vitamin E, a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek je bohatá zejména na železo, vápník, hořčík, draslík a fosfor.
Její šťáva se využívá k detoxikaci jater i k podpoře činnosti žlučníku a močového ústrojí. Kromě toho podporuje černá ředkev chuť k jídlu, zároveň pomáhá při zácpě, nadýmání a pocitu těžkosti po jídle.
Využívá se k přípravě domácích léků na nachlazení a kašel, kdy její šťáva působí proti infekcím dýchacích cest.
Černou ředkev prostě dobře omyjte, vydlabejte, vnitřek pokapejte medem a počkejte přes noc, až ředkev pustí šťávu. Tento sirup užívejte po lžičkách při kašli.
Související
-
Bílá ředkev daikon detoxikuje organismus. V ledničce přitom vydrží i několik týdnů
Není to žádná ředkvička, ale opravdu ředkev – ředkev daikon je totiž dlouhá od 20 do 40 centimetrů. Oproti klasické ředkvičce chutná jemněni a lahodněji.
-
Ředkvičky pomohou při dietě i problémech se štítnou žlázou. Navíc je v nich hodně vitamínu C
Ředkvičky jsou sice trochu pálivé, ale to má svůj důvod. Jejich pálivost je vlastně takovým obranným mechanismem. Odpuzují tak škůdce, bakterie a plísně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.