Černá ředkev rozpustí hleny, likviduje kašel i zadní rýmu, navíc výborně chutná

13. leden 2025

Černá ředkev rozhodně patří mezi pozoruhodnou zeleninu. Je výrazně štiplavá a může zásadně prospět našemu zdraví.

Černá ředkev, to jsou masité, kulovité až podlouhlé hlízy s černou nebo tmavě fialovou kůrou. Tato zelenina se pěstuje po celém světě a je ceněná nejen v kulinářství, ale i v tradiční medicíně pro své detoxikační a protizánětlivé účinky.

Pro optimální růst vyžaduje plné slunce a dobře odvodněnou půdu, ale dokáže se vyrovnat i s chladnějšími teplotami a méně ideálními půdními podmínkami.

Mezi hlavní látky, které obsahuje, patří vitamin C, betakaroten, vitamin E, a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek je bohatá zejména na železo, vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Její šťáva se využívá k detoxikaci jater i k podpoře činnosti žlučníku a močového ústrojí. Kromě toho podporuje černá ředkev chuť k jídlu, zároveň pomáhá při zácpě, nadýmání a pocitu těžkosti po jídle.

Využívá se k přípravě domácích léků na nachlazení a kašel, kdy její šťáva působí proti infekcím dýchacích cest.

Černou ředkev prostě dobře omyjte, vydlabejte, vnitřek pokapejte medem a počkejte přes noc, až ředkev pustí šťávu. Tento sirup užívejte po lžičkách při kašli.

autor: Eva Bucharová | zdroje: recepty.cz , ecevita.cz , dotyk.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.