Ředkvičky pomohou při dietě i problémech se štítnou žlázou. Navíc je v nich hodně vitamínu C

13. duben 2023

Ředkvičky jsou sice trochu pálivé, ale to má svůj důvod. Jejich pálivost je vlastně takovým obranným mechanismem. Odpuzují tak škůdce, bakterie a plísně.

Barvu mají opravdu veselou, takže si jimi určitě rádi ozdobíte salát, nebo třeba obložený chléb. Navíc mají jedinečnou, pikantní chuť. Jen si musí dát pozor lidé, kteří trpí na nadýmání. Stejně jako květák, zelí nebo kapusta, je ředkvičky mohou potrápit.

Protože obsahuje hodně vody a málo tuku, mohou vám ředkvičky pomoci při dietě nebo jarní očistě. Je v nich hodně vitamínu C, vápníku, draslíku i karotenu.

ředkvičky

Jsou užitečné při problémech se štítnou žlázou, mohou také zlepšovat kvalitu vaší pokožky a pomáhají k lepšímu trávení a odvádí z těla jedy.

Podporují také funkci jater a usnadňují průchod žlučníkovým kamenům.

Doma můžete využít i ředkvičkové klíčky. Pořiďte si ředkvičku-semena na klíčky. Ty pak můžete využít při přípravě pomazánek nebo salátů celý rok.

Velmi svěží je studená polévka. Jak na to? Nakrájejte ředkvičky na plátky. Pak rozmixujte společně bílý jogurt, rukolu a česnek, přidejte kapku oleje, špetku soli a pepře a nalijte na ředkvičky.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.zdravinaroda.cz , www.napadov.cz , www.nakliceno.cz
Spustit audio

Související