Barevné listy mangoldu jsou nabité vitaminy. Jíst je můžete stejně jako špenát

8. září 2021

Mangold chutnal už starým Řekům. Je to zelenina na pěstování nenáročná, chutná a zdravá.

Mangoldu se říká také římská kapusta, egyptský špenát, nebo také cvikla. Je to trvalka a listy můžete sklízet celou sezonu.

Semena vysévejte v květnu, s rozestupem 30 centimetrů. Rostlina potřebuje dostatek vláhy. Jakmile se objeví stonky s poupaty, hned je odstraňte. Listy mangoldu postupně odřezávejte ostrým nožem vždy z vnější strany.

Dekorativní listy jsou plné minerálů, jako je vápník železo nebo draslík, a také vitaminů A, B, C i E.

Mangold

V listech je i samozřejmě vláknina a třeba i betain – látka, která detoxikuje játra. Mangold čistí krev a pomáhá při chudokrevnosti.

Mladé křehké listy jsou vynikající do čerstvých salátů, silnější listy můžete zpracovat jako špenát a silné stonky můžete dusit, smažit i vařit v páře.

Stonky můžete i zapéct. Naskládejte je celé do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, trošku osolte a pečte čtvrt hodiny při 200 °C. Ke konci pečení posypte sýrem, třeba parmazánem a ještě pár minut dopečte.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.ireceptar.cz , ukocouradoma.cz
Spustit audio

Související