Barevné listy mangoldu jsou nabité vitaminy. Jíst je můžete stejně jako špenát
Mangold chutnal už starým Řekům. Je to zelenina na pěstování nenáročná, chutná a zdravá.
Mangoldu se říká také římská kapusta, egyptský špenát, nebo také cvikla. Je to trvalka a listy můžete sklízet celou sezonu.
Semena vysévejte v květnu, s rozestupem 30 centimetrů. Rostlina potřebuje dostatek vláhy. Jakmile se objeví stonky s poupaty, hned je odstraňte. Listy mangoldu postupně odřezávejte ostrým nožem vždy z vnější strany.
Dekorativní listy jsou plné minerálů, jako je vápník železo nebo draslík, a také vitaminů A, B, C i E.
V listech je i samozřejmě vláknina a třeba i betain – látka, která detoxikuje játra. Mangold čistí krev a pomáhá při chudokrevnosti.
Mladé křehké listy jsou vynikající do čerstvých salátů, silnější listy můžete zpracovat jako špenát a silné stonky můžete dusit, smažit i vařit v páře.
Stonky můžete i zapéct. Naskládejte je celé do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, trošku osolte a pečte čtvrt hodiny při 200 °C. Ke konci pečení posypte sýrem, třeba parmazánem a ještě pár minut dopečte.
Související
-
Ochutnejte mladé smrkové výhonky – jsou nabité vitaminy a léčivými silicemi
Dnes společně vyrazíme do lesa na mladé smrkové výhonky. Světle zelené konečky smrkových větví jsou totiž plné blahodárných látek.
-
Merlíku se říká jahodový špenát. Je plný vitaminů a minerálů
Oblíbená pochoutka Pepka námořníka, špenát, je doma asi ve všech kuchyních. My vám dnes nabídneme malou obměnu – merlík, neboli jahodový špenát.
-
Kerblík bývá v kuchyni neprávem opomíjen. Obsahuje přitom vitaminy, minerály a umí i léčit
Kerblík je chutný i léčivý. Ještě na začátku 20. století šlo o bylinku v českých kuchyních velmi oblíbenou, časem se ale na něj zapomnělo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.