Rooibos oceníte při bolestech hlavy, vyčerpání a stresu. Čistí také organismus a posiluje imunitu

30. leden 2023

Rooibos často vnímáme jako druh čaje, i když jím ve skutečnosti není. A to, i když mu někteří lidé říkají „červený čaj“ pro jeho krásnou sytou barvu.

K přípravě nápoje se využívá sušených lístků keře čajovníkovec kapský, který roste výhradně v Africe, kdežto klasický čaj je z čajovníku čínského.

Rooibos v překladu znamená červený. Za typické nasládlé aroma a sytou barvu může fermentace hned po sklizni a nasekání rostliny.

Rooibos obsahuje mnoho minerálních látek jako železo, vápník, měď, sodík, hořčík, zinek, draslík a vitamínů C, E.

Mohou ho pít těhotné ženy i malé děti

Jeho velkou výhodou je, že neobsahuje kofein, na rozdíl od kávy a čaje, a je tedy vhodný i pro malé děti.

Nápoj oceníte třeba při bolestech hlavy, mírní vyčerpání a stres. Obsahuje hodně antioxidantů, proto celkově posiluje imunitní systém a odstraňuje z těla škodlivé látky. Popíjení rooibosu můžeme doporučit i těhotným a kojícím ženám.

Pojďme si tedy připravit jeden šálek. Jak na to? Lžičku sypaného rooibosu zalijte vařící vodou, poté ho nechte pár minut louhovat přirytý, aby neunikly silice, které dávají nápoji jeho jedinečné aroma.

Můžete ho pít samotný nebo do něj přidat mléko nebo smetanu, dá se ochutit medem i cukrem, to už záleží na vaší chuti. A ještě jedna věc: skladujte ho na suchém chladnějším místě v uzavřené dóze, ať nechytne pachy z kuchyně.

Spustit audio

Související