Ochutnejte mladé smrkové výhonky – jsou nabité vitaminy a léčivými silicemi
Dnes společně vyrazíme do lesa na mladé smrkové výhonky. Světle zelené konečky smrkových větví jsou totiž plné blahodárných látek – především vitaminu C a léčivých silic se silnými protizánětlivými účinky.
Sbírejte výhonky co nejmenší, nejlépe jen ty o velikosti nehtu na palci, a samozřejmě v čistém lese, ne někde u silnice – stromy jsou totiž známým pohlcovačem nečistot z okolí.
Stříhejte je opatrně, zahradními kleštěmi nebo nůžkami, ať nepolámete větve.
Výhonky můžete nasekat a zamíchat do salátu, získá tak úžasné aroma a výjimečnou chuť. Můžete je také zalít horkou vodou, přidat kousek citrónu a popíjet po celý den. Dá se z nich udělat i pesto, sirup nebo med.
Tak pojďme nejdříve na ten sirup. Na dno sklenice nasypte trochu cukru, pokryjte ho na prst silnou vrstvou smrkových výhonků, přidejte několik plátků citrónu, stejně silnou vrstvu cukru a pokračujte v tom stále dokola, až bude sklenice pěkně napěchovaná. Pak už jen stačí nechat pod okrajem centimetr prostoru pro šťávu, která se bude tvořit.
Sklenici postavte na parapet a pozorujte, jak se tvoří hnědý sirup. Po týdnu, po dvou, uložte sklenici se sirupem do chladna. Konzumovat pak už můžete dle chuti.
Pokud si chcete udělat ze smrkových výhonků med, připravte si jich celý kilogram. Propláchněte je, zalijte v kastrolu 1,5 litrem vody, přidejte tři citrony nakrájené na kolečka a povařte půl hodiny. Nechte do druhého dne louhovat.
Pak to přeceďte, přidejte půl kila třtinového cukru a míchejte a vařte, dokud nebude med náležitě hustý. Horkým medem naplňte sklenice a otočte na čtvrt hodiny dnem vzhůru. Hotovo.
Související
-
Plody ibiškovce připomínají malé zelené papričky. Jsou plné vitamínů a podporují imunitu
Ibiškovec jedlý, říká se mu taky okra, je doma v řecké i turecké kuchyni – je například součástí musaky. Jeho plody připomínají malé zelené papričky. Jsou chutné a zdravé.
-
Merlíku se říká jahodový špenát. Je plný vitaminů a minerálů
Oblíbená pochoutka Pepka námořníka, špenát, je doma asi ve všech kuchyních. My vám dnes nabídneme malou obměnu – merlík, neboli jahodový špenát.
-
Plody dřišťálu jsou plné vitamínů. Poslouží v kuchyni a posílí vám zdraví
Dřišťál může tvořit živý plot. Často bývá k vidění i v parcích. V dubnu, kdy kvete, ho poznáte už zdálky, protože silně voní. Přitom má i zdraví prospěšné plody.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.