Plody ibiškovce připomínají malé zelené papričky. Jsou plné vitamínů a podporují imunitu
Ibiškovec jedlý, říká se mu taky okra, je doma v řecké i turecké kuchyni – je například součástí musaky. Jeho plody připomínají malé zelené papričky. Jsou chutné a zdravé.
Nezralé plody ibiškovce jsou oblíbené především v asijských kuchyních. Celá rostlina může být vysoká i metr nebo dva. Na konci listů se objevují květy a po odkvětu zelené tobolky. Podobají se papričkám, ale jsou velmi křehké.
Jsou v nich vitamíny A, B i C, vápník, železo, draslík, zinek i hořčík, taky vláknina a bílkoviny. Sliz, který vznikne vařením tobolek, pomáhá dobrému trávení a správné činnosti střev. Díky obsahu antioxidantů také podporuje imunitu a chrání buňky.
Plody je dobré vařit vcelku a jen krátce. Můžete je i jenom osmahnout – dobře chutnají s rajčaty a citrónem, nebo třeba i v rybí polévce.
Ibiškovec si můžete sami vypěstovat ze semínek, jeho plody jsou ale u nás k dostání i mražené nebo naložené v omáčce.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka