Plody ibiškovce připomínají malé zelené papričky. Jsou plné vitamínů a podporují imunitu

15. březen 2021

Ibiškovec jedlý, říká se mu taky okra, je doma v řecké i turecké kuchyni – je například součástí musaky. Jeho plody připomínají malé zelené papričky. Jsou chutné a zdravé.

Nezralé plody ibiškovce jsou oblíbené především v asijských kuchyních. Celá rostlina může být vysoká i metr nebo dva. Na konci listů se objevují květy a po odkvětu zelené tobolky. Podobají se papričkám, ale jsou velmi křehké.

Jsou v nich vitamíny A, B i C, vápník, železo, draslík, zinek i hořčík, taky vláknina a bílkoviny. Sliz, který vznikne vařením tobolek, pomáhá dobrému trávení a správné činnosti střev. Díky obsahu antioxidantů také podporuje imunitu a chrání buňky.

Plody je dobré vařit vcelku a jen krátce. Můžete je i jenom osmahnout – dobře chutnají s rajčaty a citrónem, nebo třeba i v rybí polévce.

Ibiškovec si můžete sami vypěstovat ze semínek, jeho plody jsou ale u nás k dostání i mražené nebo naložené v omáčce.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Biolékař.cz , Sazenička.cz
Spustit audio

Související