Merlíku se říká jahodový špenát. Je plný vitaminů a minerálů

7. červen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Merlík, po staletí známá obdoba špenátu

Oblíbená pochoutka Pepka námořníka, špenát, je doma asi ve všech kuchyních. My vám dnes nabídneme malou obměnu – merlík, neboli jahodový špenát.

Merlík listnatý, říká se mu také jahodový špenát, má zelené zubaté lístky. A právě ty lístky můžete použít místo klasického špenátu. Dají se i, stejně jako špenát, zmrazit.

Můžete z nich připravit i salát nebo pomazánku. V lístcích je spousta vitaminů, jako A, C nebo K, vláknina, minerály i stopové prvky.

Merlík se dá pěstovat jak na zahradě, tak i v truhlíku – třeba na balkóně.

Plody jsou aromatické a červené – vypadají jako malé jahody. Rostou po celém stonku mezi listy. Také se můžou jíst, a to jak syrové, tak i zmražené nebo zavařené. Ozdobit jimi můžete dorty nebo si je dát se šlehačkou nebo s palačinkou, vyrobit z nich džem. Chutnají trochu jako moruše.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Bylinkopedie , Magazín Zahrada
Spustit audio

Související