Plody dřišťálu jsou plné vitamínů. Poslouží v kuchyni a posílí vám zdraví

2. březen 2021

Dřišťál může tvořit živý plot. Často bývá k vidění i v parcích. V dubnu, kdy kvete, ho poznáte už zdálky, protože silně voní. Přitom má i zdraví prospěšné plody.

Bobule tohoto keře jsou trpké až kyselé a na jejich chuť si asi budete muset chvíli zvykat.

Dřišťál je dobrý třeba v kompotu, nebo se z něj dá udělat džem i šťáva. Dají se i zkvasit na pálenku. Můžete je použít jako rozinky, to znamená přimíchat je do jogurtu nebo do ovocného salátu. Hodí se i jako koření na maso.

Sušené plody dřišťálu obecného

Zkuste je vylouhovat ve vroucí vodě – získáte tak nakyslý nápoj nabitý zdraví prospěšnými látkami.

Plody dřišťálu jsou velmi zdravé, obsahují bílkoviny, minerály, silice, vápník, vitamíny A, C i železo. Podporují správné fungování močových cest. Pročišťují organismus a pomáhají s různými záněty.

A abychom nezůstali jen u plodů dřišťálu, jeho dřevo je oblíbené mezi truhláři a žluté barvivo z kořenů a kůry, berberin, sloužilo dříve k barvení vlny nebo kůže.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.