Plody dřišťálu jsou plné vitamínů. Poslouží v kuchyni a posílí vám zdraví

2. březen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Dřišťál

Dřišťál může tvořit živý plot. Často bývá k vidění i v parcích. V dubnu, kdy kvete, ho poznáte už zdálky, protože silně voní. Přitom má i zdraví prospěšné plody.

Bobule tohoto keře jsou trpké až kyselé a na jejich chuť si asi budete muset chvíli zvykat.

Dřišťál je dobrý třeba v kompotu, nebo se z něj dá udělat džem i šťáva. Dají se i zkvasit na pálenku. Můžete je použít jako rozinky, to znamená přimíchat je do jogurtu nebo do ovocného salátu. Hodí se i jako koření na maso.

Sušené plody dřišťálu obecného

Zkuste je vylouhovat ve vroucí vodě – získáte tak nakyslý nápoj nabitý zdraví prospěšnými látkami.

Plody dřišťálu jsou velmi zdravé, obsahují bílkoviny, minerály, silice, vápník, vitamíny A, C i železo. Podporují správné fungování močových cest. Pročišťují organismus a pomáhají s různými záněty.

A abychom nezůstali jen u plodů dřišťálu, jeho dřevo je oblíbené mezi truhláři a žluté barvivo z kořenů a kůry, berberin, sloužilo dříve k barvení vlny nebo kůže.

Spustit audio

Související