Znáte tamarind? Jeho lusky jsou plné vlákniny, minerálů a vitamínu C
Lusky tropického tamarindu jsou občas k dostání i nás. Lusky obsahují kolem 10 jader v tmavé, až černé dužině. Vyplatí se je někdy vyzkoušet, jsou totiž zdravé.
Lusky tamarindu indického jsou podobné luskům arašídů. Lepkavá sladkokyselá dužina obsahuje hodně vlákniny, ale i kyselinu vinnou, proto je taková pikantní, nakyslá. Chutná trochu jako sušené švestky.
V tamarindu jsou i minerální látky, jako železo, draslík nebo vápník. Je v něm i vitamín C.
Tamarind podporuje trávení. Má mírně projímavé účinky a uleví také při migréně.
Tamarind můžete jíst syrový, ale dá se z něj také připravit spousta pokrmů. Dřeň tamarindu můžete ho přidat do rýže, zeleninových jídel, kořeněných omáček, udělat z něj čatní. Je také součástí známé worcestrové omáčky.
Rozhodně ho uchovávejte v chladu a spotřebujte ho co nejdříve.
Související
-
Jezte ananas. Doplníte si vitamíny a navíc vám pomůže i při hubnutí
Král ovoce, ananas, je nejen lahodný, ale velmi zdravý. A to díky spoustě vitamínů a minerálů, které obsahuje. Navíc je v něm spousta vody, takže vás krásně osvěží.
-
Semena slzovky jsou plná vitamínů. Posilují imunitu a mají i detoxikační účinky
Slzovku znali lidé a jedli už ve starém Egyptě i Řecku. Semena této divoké trávy jsou podobná ječmenu. Tvarem připomínají slzy, odtud ten název.
-
Kumquat neloupejte. Tento citrus plný vitaminů se jí vcelku
Kumqvat, počeštěně kumkvat, je doma v Číně, kde ho pěstují už od 12. století. V Evropě se mu daří hlavně v Řecku. Jeho plody jsou vejčité a malé.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka