Znáte tamarind? Jeho lusky jsou plné vlákniny, minerálů a vitamínu C

11. únor 2021

Lusky tropického tamarindu jsou občas k dostání i nás. Lusky obsahují kolem 10 jader v tmavé, až černé dužině. Vyplatí se je někdy vyzkoušet, jsou totiž zdravé.

Lusky tamarindu indického jsou podobné luskům arašídů. Lepkavá sladkokyselá dužina obsahuje hodně vlákniny, ale i kyselinu vinnou, proto je taková pikantní, nakyslá. Chutná trochu jako sušené švestky.

V tamarindu jsou i minerální látky, jako železo, draslík nebo vápník. Je v něm i vitamín C.

Tamarind podporuje trávení. Má mírně projímavé účinky a uleví také při migréně.

Tamarind můžete jíst syrový, ale dá se z něj také připravit spousta pokrmů. Dřeň tamarindu můžete ho přidat do rýže, zeleninových jídel, kořeněných omáček, udělat z něj čatní. Je také součástí známé worcestrové omáčky.

Rozhodně ho uchovávejte v chladu a spotřebujte ho co nejdříve.

Spustit audio

Související