Kumquat neloupejte. Tento citrus plný vitaminů se jí vcelku
Kumqvat, počeštěně kumkvat, je doma v Číně, kde ho pěstují už od 12. století. V Evropě se mu daří hlavně v Řecku. Jeho plody jsou vejčité a malé – mají jen kolem tří nebo čtyř centimetrů.
Dužinu mají sladkokyselou a slupku mají sladkou, takže se jedí celé, neloupou se. Dá se z nich udělat marmeláda. Anebo, když je nakrájíte na plátky, můžete je použít jako ozdobu salátů nebo nápojů. Zvýrazní také chuť sladkokyselých asijských omáček.
V syrových plodech kumkvatu je spousta vlákniny a minerálů a také vitaminů – A, B, C i E.
Kumkvat je výborný antioxidant a zlepšuje vstřebávání železa v krvi. Takže pokud jste chudokrevní, kumkvat je tu pro vás.
Když ho promnete v ruce, uvolní se z něj příjemně vonící éterické oleje.
Na řeckém ostrově Korfu vyrábějí z kumkvatu proslulé likéry, v Číně si tuto rostlinu zdobí na Vánoce – podobně, jako my vánoční smrček či jedličku.
Keříky kumkvatů symbolizují bohatství, v čínštině je kumkvat nazýván zlatou mandarinkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.