Kumquat neloupejte. Tento citrus plný vitaminů se jí vcelku
Kumqvat, počeštěně kumkvat, je doma v Číně, kde ho pěstují už od 12. století. V Evropě se mu daří hlavně v Řecku. Jeho plody jsou vejčité a malé – mají jen kolem tří nebo čtyř centimetrů.
Dužinu mají sladkokyselou a slupku mají sladkou, takže se jedí celé, neloupou se. Dá se z nich udělat marmeláda. Anebo, když je nakrájíte na plátky, můžete je použít jako ozdobu salátů nebo nápojů. Zvýrazní také chuť sladkokyselých asijských omáček.
V syrových plodech kumkvatu je spousta vlákniny a minerálů a také vitaminů – A, B, C i E.
Kumkvat je výborný antioxidant a zlepšuje vstřebávání železa v krvi. Takže pokud jste chudokrevní, kumkvat je tu pro vás.
Když ho promnete v ruce, uvolní se z něj příjemně vonící éterické oleje.
Na řeckém ostrově Korfu vyrábějí z kumkvatu proslulé likéry, v Číně si tuto rostlinu zdobí na Vánoce – podobně, jako my vánoční smrček či jedličku.
Keříky kumkvatů symbolizují bohatství, v čínštině je kumkvat nazýván zlatou mandarinkou.
Související
-
Ovesné vločky byste si měli dopřávat denně. Jsou plné vitamínů a energie
Oves je nejmladším sourozencem pšenice, žita a ječmene. Tato rostlina má místo nejen v kuchyni, ale i v péči o zdraví.
-
Klikva je přírodní zásobárnou vitamínu C. Využít ji můžete při léčbě ledvin i močových cest
Borůvky, brusinky a klikva, to je jedna rodina. Dnes se zaměříme na klikvu a na látky v ní obsažené, kterými může prospět ke zdraví našeho těla.
-
Nebojte se jeřabin – je v nich spousta vitamínu C. Pomáhají třeba také při jaterních potížích
Možná jste v dětství zaslechli varování, ať jeřabiny neochutnáváte, že jsou jen pro ptáky. Není to ale až tak úplně pravda.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.