Kumquat neloupejte. Tento citrus plný vitaminů se jí vcelku

8. prosinec 2020

Kumqvat, počeštěně kumkvat, je doma v Číně, kde ho pěstují už od 12. století. V Evropě se mu daří hlavně v Řecku. Jeho plody jsou vejčité a malé – mají jen kolem tří nebo čtyř centimetrů.

Dužinu mají sladkokyselou a slupku mají sladkou, takže se jedí celé, neloupou se. Dá se z nich udělat marmeláda. Anebo, když je nakrájíte na plátky, můžete je použít jako ozdobu salátů nebo nápojů. Zvýrazní také chuť sladkokyselých asijských omáček.

V syrových plodech kumkvatu je spousta vlákniny a minerálů a také vitaminů – A, B, C i E.

Kumkvat je výborný antioxidant a zlepšuje vstřebávání železa v krvi. Takže pokud jste chudokrevní, kumkvat je tu pro vás.

Když ho promnete v ruce, uvolní se z něj příjemně vonící éterické oleje.

Na řeckém ostrově Korfu vyrábějí z kumkvatu proslulé likéry, v Číně si tuto rostlinu zdobí na Vánoce – podobně, jako my vánoční smrček či jedličku.

Keříky kumkvatů symbolizují bohatství, v čínštině je kumkvat nazýván zlatou mandarinkou.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    mujRozhlas

    –  audiosvět Českého rozhlasu na jednom místě

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.