Nebojte se jeřabin – je v nich spousta vitamínu C. Pomáhají třeba také při jaterních potížích

5. říjen 2020

Možná jste v dětství zaslechli varování, ať jeřabiny neochutnáváte, že jsou jen pro ptáky. Není to ale až tak úplně pravda.

Ani my, lidé, si nemusíme jeřabiny odříkat. Syrové jsou sice nahořklé, ale rozhodně ne jedovaté.

Hořké látky v jeřabinách prospívají našim játrům a celému trávicímu ústrojí. Už naši dávní předkové je užívali při léčbě kurdějí. Je v nich totiž spousta vitamínu C.

Větvička se zralými jeřabinami

Dnes je nejčastěji oceníme ve formě vařených džemů. Syrové plody obsahují kyselinu parasorbovou, která může způsobit bolení žaludku – ta se ale právě varem změní na kyselinu sorbovou, která funguje jako přírodní konzervant – má antimikrobiální účinky.

Z jeřabin se dá vyrobit džem, můžete zkusit i víno nebo je kandovat. Vynikající je také pikantní jeřabinová omáčka. Stačí, když jeřabiny podusíte s trochou vína, osolíte a opepříte a je hotovo. Dobrou chuť!

Spustit audio

Související