Kapusta je zázrak přírody – pomáhá při problémech s žaludkem, játry i střevy

17. srpen 2023

Je fakt, že kapustu jsme jako děti většinou nenáviděli. Ono nebylo co milovat, když ve školních jídelnách tuhle blahodárnou zeleninu utopili v tuku. Přitom dokáže být tak dokonalá, je to skoro zázrak přírody – tedy kromě toho, že nadýmá.

Kapusta je bohatá na vlákninu, udržuje tak v příznivém stavu náš trávicí systém. Obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K. Je v ní také draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselina listová.

Jestli máte potíže s žaludkem, játry nebo máte střevní potíže, měli byste kapustu baštit. Kapusta je velmi vytrvalá zeleniny, nevadí jí ani mrazy.

Smoothie z kapusty

Jestli se chcete vyvarovat nadýmání, přidejte při vaření ke kapustě kmín, šalvěj nebo tymián.

Z kapusty nemusíte dělat jenom karbanátky – můžete ji dusit jako špenát nebo listy orestovat na olivovém oleji, s česnekem a zeleným pepřem.

My si dneska dáme salát. Jak na to? Vnitřní jemné listy povařte ve slané vodě, vychlaďte a pokrájejte na jemné proužky. Dejte do mísy a přidejte nahrubo nastrouhaný celer, mrkev a přihoďte pár lístků rukoly. Zalijte zálivkou z olivového oleje, vinného octa, soli a hrubě mletého bílého pepře.

Spustit audio

Související