Pelyněk pomáhá při potížích s žaludkem nebo se žlučníkem. Dobrý je i při nemocech dýchacích cest
Pelyněk černobýl má hned několik lidových názvů – hořkohub, peluň, otec bylin nebo bylina dvanáctera léků. Hodí do kuchyně i do domácí lékárničky.
Pelyněk roste na okrajích cest, příkopů nebo na náspech. Má rád místa s vyšším obsahem dusíku v půdě. Sbíráme pouze listy. K čemu všemu je tedy tato bylina dobrá?
Podporuje trávení, hodí se proto výborně jako koření pod tučnější masa nebo do nádivek. Koření přidávejte hned na začátku pečení nebo vaření.
Čerstvé mladé listy můžete dát do salátu. Koření má ostřejší peprné aroma s nádechem sladkosti.
Pelyněk černobýl podporuje trávicí činnost, užívá se proto např. při nechutenství, tlumí křeče trávicího traktu, zmírňuje menstruační bolesti, osvědčil se při nemocech žlučníku.
Pomáhá při nemocech dýchacích cest např. při zánětu průdušek. Obsahuje silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny i slizové látky. Neměli byste ho ale užívat dlouhodobě!
Může způsobit pokles krevního tlaku. A těhotné ženy by se měly přípravkům z pelyňku vyhýbat – způsobuje stahy dělohy: v lidovém léčitelství se používal k vyvolávání potratů.
V Ottově naučném slovníku se dočteme: „Kde jest mnoho much v bytě, tam dávají kytici černobýlu na klidné místo, na niž se pak večer sletují mouchy u velikém množství, tak že mohou býti snadno zahubeny.“
Na závěr si dáme čaj z pelyňku. Jestli máte zrovna potíže se žaludkem nebo se žlučníkem, určitě si ho uvařte. Jak na to?
Jednu čajovou lžičku pelyňku černobýlu přelijete zhruba čtvrt litrem vařící vody. Přikryjete a nechte 10 minut luhovat. Nápoj si můžete osladit medem. Užívejte dvakrát denně po lžičkách.
Související
-
Pelyněk se nehodí jen na absint nebo tonik. Pomůže vám také při žaludečních problémech
O pelyňku se traduje, že je ošklivý a hořký. Neměli bychom mu ale křivdit – právě jeho hořkost nám může pomoci při různých zdravotních problémech.
-
Pažitka nejen skvěle dochutí jídlo. Je i léčivá – pomáhá například dobrému trávení
Pažitku krájíme, sekáme, sypeme ji do polévky, pomazánek a salátů. Výborná je na chlebu s máslem, na smažených vajíčkách i ve tvarohové pomazánce. Prospívá navíc i zdraví.
-
Egypťané používali mátu jako voňavku, Římané k čištění zubů. Dá se ale užít jako lék na kocovinu
Z máty si můžete připravit osvěžující nápoj, ať už studený nebo teplý, slazený nebo neslazený, ale nezapomeňte také na její léčivé účinky!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.