Egypťané používali mátu jako voňavku, Římané k čištění zubů. Dá se ale užít i jako lék na kocovinu nebo na špatné trávení

29. listopad 2018

Z máty si můžete připravit osvěžující nápoj, ať už studený nebo teplý, slazený nebo neslazený, ale nezapomeňte také na její léčivé účinky! Pomáhá při nadýmání, osvěžuje dech a dokonce zvyšuje chuť k jídlu.

Osvěžující nápoj z máty má mentolovou chuť, proto se jí lidově říká i větrovka nebo větrová bylina.

Staří Egypťané používali mátu jako voňavku, Řekové a Římané z ní vyráběli první zubní pastu. Je oblíbená jako dochucovadlo do ovocných salátů, nebo se v ní taky skvěle marinuje jehněčí.

Pěstovat ji není těžké. Má ráda sluníčko a zálivku – na rozdíl od jiných bylinek, které dávají přednost suchu. Jednu rostlinu můžete pěstovat až pět let. Máty je spousta druhů – například existuje máta jahodová, pomerančová nebo citrónová.

Máta, sklenice, nápoj

Z máty využijete nejen listy, ale také nať. Listy máty obsahují silice, mentol, třísloviny a dalších asi 40 účinných látek.

Máta má mnoho využití. Hodí se na ozdravné čaje proti kocovině, zastavuje totiž zvracení, mírní křeče v žaludku a zlepšuje chuť k jídlu. Při pití mátového čaje pamatujte – všeho s mírou a nedělejte si ho moc silný! Vysoká dávka mentolu může žaludek naopak podráždit, místo aby ho zklidnila.

Máta také přispívá k dobrému trávení mastných jídel. Tak pojďme uvařit čaj. Jak na to?  Na litrovou konvičku čaje potřebujeme 8 lístečků máty. Mátu zalijte vařící vodou a nechte přibližně pět minut louhovat.

Kromě máty si do konvice můžete připravit ještě citronovou kůru, kterou vložte do louhovacího sítka konvice. Mátový čaj můžete dochutit medem, ale nemusíte.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.