Pelyněk se nehodí jen na absint nebo tonik. Pomůže vám také při žaludečních problémech

3. leden 2019

O pelyňku se traduje, že je ošklivý a hořký. Neměli bychom mu ale křivdit – právě jeho hořkost nám může pomoci při různých zdravotních problémech.

Jako léčivku žaludečních potíží a bylinku, která povzbuzuje chuť k jídlu, ho znali už ve starém Egyptě a Řecku. Od té doby stále využíváme jeho hořkost. Právě to ho předurčuje k léčení žaludku a celého trávicího ústrojí.

Pelyňkový čaj pomáhá při zkaženém a otráveném žaludku, při plynatosti, zvracení, nechutenství, při chorobách tvorby žaludeční kyseliny, při nemocech jater i žlučníku. Odstraňuje křeče trávicí soustavy způsobené nadměrnou plynatostí. Pelyňkový čaj má i protizánětlivé účinky, takže vás posílí při chřipce a prochladnutí.

Ale všeho s mírou, a pro pelyněk to platí dvojnásob! Je silný, i trochu zákeřný. V malých dávkách uklidňuje, ve větších ale naopak vyvolává nervozitu. Může být i návykový, proto před časem dokonce zakázali vyrábět pelyňkové likéry.

A teď už si pojďme připravit čaj na žaludeční křeče. Jak na to? Jednu čajovou lžičku sušeného řezaného pelyňku zalijeme větším šálkem horké vody. Necháme luhovat 5-10 minut. Přecedíme a pijeme po doušcích.

Čaj pijeme pouze, máme-li zdravotní potíže. Není vhodné ho užívat dlouhodobě, a to zejména pro těhotné ženy. Čaj se totiž používá pro podporu pravidelné menstruace, což v těhotenství rozhodně není žádoucí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.