Rozmarýn – nejen koření, ale i léčivá bylinka pro vnitřní i zevní použití

Rozmarýn
Rozmarýn

Kolegyně Eva Bucharová přiznává, že z dovolené v Chorvatsku vozí vždy rozmarýn sobě i známým. Roste tam prý všude, a tak vábně voní, že prostě nemůže odolat. U nás rozmarýn můžete pěstovat doma – na balkóně nebo na zahradě. Všude vnese atmosféru slunného Středomoří.

Rozmarýn tvoří pěkné, polodřevnaté keříky, které při pravidelném zastřihávání košatí a můžete je snadno tvarovat. Pozitivní účinky má tahle rostlina na celou trávící soustavu – uvolňuje hladké svalstvo, podporuje tvorbu žaludečních a trávicích šťáv, takže zamezí pocitům plnosti a celkově je schopen dát vaše trávení do pořádku.

Snižuje také pocity únavy, uklidňuje a využívá se také na zvyšování nízkého krevního tlaku.

Rozmarýn

Doporučuje se ženám, které touží po miminku – podporuje totiž prokrvení pánevního dna a může tedy usnadnit otěhotnění.

Dá se využít i zevně – v kosmetice. Problematickou pleť krásně čistí a vrátí jí svěží vzhled.

Rozmarýnovou tinkturu si připravíme sami. Jak na to? Na tři díly rozmarýnu si připravte 10 dílů lihu. Louhujte 14 dní, pak přeceďte. Ideálně používejte pouze zevně.

Rozmarýn můžete samozřejmě využívat také při vaření, kdy je oblíbenou bylinkou na maso, do omáček a polévek, domácích másel, salátů, na těstoviny a do mnoha dalších pokrmů. Své využití má také v kosmetice a aromaterapii.

Spustit audio

Související