Hřebíček nepatří jen do svařáku. Léči i paradentózu, bolest v krku a zaručí vám vonný dech

29. leden 2024

Předvánoční čas je období hřebíčku – pečete perníčky, pracny, dáte si svařák. Vůni hřebíčku si spojíte i s babiččiným jablečným kompotem. A pokud vás trápí paradentóza, tak po něm sáhněte také.

Kvalitní hřebíček poznáte podle hnědého těla a světlé hlavičky – pokud je tmavá, hřebíček vyhoďte, bude hořký. Prodává se samozřejmě celý, doma si ho umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři.

Odpradávna se věřilo, že má afrodiziakální účinky, takže ho novomanželky přidávaly svým mužům do jídla před svatební nocí. Hřebíček obsahuje sloučeninu eugenol, která má čistící účinky.

Hřebíčkovou silici můžete přidat do aromalampy, v období chřipek vyčistí vzduch i dýchací cesty. Možná i z toho důvodu zavěšovali rodiče dříve hřebíček nad postýlky svých dětí.

Bylinný repelent, osvěžovač vzduchu (ilustrační foto)

V lidové medicíně byl hřebíček nejčastěji využíván v souvislosti se zuby – při akutní bolesti zubu, než stihnete zajít k zubaři, přímo žvýkejte jeden až dva hřebíčky – silice totiž poměrně efektivně snižuje bolest zubního nervu.

Proti paradentóze denně masírujte dásně tamponem namočeným v tinktuře. Léčivý eugenol se výborně uvolňuje do alkoholu, proto se často využívá právě ve formě tinktury. Tu si můžete sami vyrobit.

Jak na to? Do 2 dcl vodky, nebo alpy namočte 25 kusů hřebíčku, nechte 2 týdny louhovat a občas protřepte. Když lžičku téhle alkoholové směsi přidáte 2 dcl vody, máte léčivou ústní vodu, kterou můžete kloktat při bolesti v krku, pro vonný dech, nebo po vytržení zubu.

Spustit audio

Související