Tulsi má blahodárné účinky na lidské zdraví. Podporuje imunitní systém, činnost srdce i plic

30. srpen 2023

Bazalka svatá, v ajurvédské medicíně známá jako tulsi, se od bazalky pravé, oblíbené v české kuchyni, liší nejen chutí, ale také účinky na lidské zdraví.

Slovo tulsi je ze sanskrtu – přeložit ho můžeme jako jedinečný. Tulsi, známá také jako bazalka svatá, je v Indii opravdu posvátná. Zpracovávají se a využívají všechny její části – květy, listy i semena.

Tradiční ajurvédská medicína si tulsi velmi cení – má prý na lidské zdraví opravdu blahodárné účinky. Nejčastěji se zdůrazňuje její vliv na správnou funkci dýchacího systému, kdy může pomoci při vykašlávání. Pozitivně působí také na imunitní systém, činnost a zdraví srdce.

Bazalka posvátná působí jako adaptogen, tedy jako přírodní látka napomáhající organismu lépe se adaptovat na stres – proto se doporučuje na podporu duševní rovnováhy. 

Tulsi obsahuje aromatické esenciální oleje, nachází se v ní také vitamín A, vitamin C, vápník, zinek, železo, chlorofyl. Je i bohatým zdrojem antioxidantů.

Z čerstvých nebo sušených listů nebo květů bazalky posvátné si snadno připravíte čaj. Je sladký, osvěžující, trošku skořicové chuti a sladce také voní.

Stačí přelít dvě lžičky bylinky čtvrt litrem vroucí vody a nechat pět minut louhovat. Jako doplněk stravy je tulsi k dostání i ve formě kapslí, tinktury nebo esenciálního oleje.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.everest-ayurveda.cz , www.blendea.cz
Spustit audio

Související