Tulsi má blahodárné účinky na lidské zdraví. Podporuje imunitní systém, činnost srdce i plic
Bazalka svatá, v ajurvédské medicíně známá jako tulsi, se od bazalky pravé, oblíbené v české kuchyni, liší nejen chutí, ale také účinky na lidské zdraví.
Slovo tulsi je ze sanskrtu – přeložit ho můžeme jako jedinečný. Tulsi, známá také jako bazalka svatá, je v Indii opravdu posvátná. Zpracovávají se a využívají všechny její části – květy, listy i semena.
Tradiční ajurvédská medicína si tulsi velmi cení – má prý na lidské zdraví opravdu blahodárné účinky. Nejčastěji se zdůrazňuje její vliv na správnou funkci dýchacího systému, kdy může pomoci při vykašlávání. Pozitivně působí také na imunitní systém, činnost a zdraví srdce.
Bazalka posvátná působí jako adaptogen, tedy jako přírodní látka napomáhající organismu lépe se adaptovat na stres – proto se doporučuje na podporu duševní rovnováhy.
Tulsi obsahuje aromatické esenciální oleje, nachází se v ní také vitamín A, vitamin C, vápník, zinek, železo, chlorofyl. Je i bohatým zdrojem antioxidantů.
Z čerstvých nebo sušených listů nebo květů bazalky posvátné si snadno připravíte čaj. Je sladký, osvěžující, trošku skořicové chuti a sladce také voní.
Stačí přelít dvě lžičky bylinky čtvrt litrem vroucí vody a nechat pět minut louhovat. Jako doplněk stravy je tulsi k dostání i ve formě kapslí, tinktury nebo esenciálního oleje.
Související
-
Bazalka je zdrojem zdravých látek, včetně omega 3 mastných kyselin
Jméno bazalky pochází z řečtiny – přeložit se dá i jako král. Mnohé národy ji uctívaly dokonce jako posvátnou rostlinu, jako symbol ochrany a lásky.
-
Bazalka a levandule - používané, ale málo využívané! Skrývají v sobě daleko víc...
Dnes se zaměříme na bylinky, které se běžně užívají v kuchyni, a které by stálo za to užívat častěji, protože krom vůní a chutí v pokrmech pomáhají i našemu zdraví....
-
Bazalka – symbol ochrany a lásky, ale také zdroj omega 3 mastných kyselin a vitamínů
Bazalka je jedním ze základních pilířů italské kuchyně – společně s rajčaty, mozzarellou, olivovým olejem a těstovinami. Navíc je také velmi zdravá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.