Miso pasta vzniká fermentací sójových bobů. Je plná vitamínů, minerálů i bílkovin
Miso pasta je tradiční japonské dochucovadlo. Vzniká fermentací sójových bobů a jde o nutričně nabitý produkt, který je zdrojem skvěle stravitelných bílkovin, vitamínů, minerálních látek a enzymů. Působí prospěšně na lidské zdraví – třeba při zvýšené hladině cholesterolu. Navíc vyživuje náš střevní mikrobiom.
Miso se vyrábí smícháním sójových bobů se solí a fermentačním činidlem. Tato směs se pak nechává kvasit. Většinou se přidává i ještě nějaká obilovina – nejčastěji rýže nebo ječmen.
Chuť se trochu podobá sójové omáčce, ale je mnohem plnější a výraznější. Miso je opravdu pasta – vždy ji musíte rozmíchat v nějaké tekutině.
Využijete ji na dochucení polévek, omáček, pomazánek, do salátových zálivek i dipů a slouží jako základ pro přípravu tradičního japonského vývaru.
Miso pasty dejte cca 1 lžičku na osobu. Začněte ale raději s menším množstvím, abyste nepřesolili. Pokud potřebujete dosolit, přidejte do hotové polévky kapku sójové omáčky. Pro nesójovou verzi použijte miso pastu bez sóji (rýžovou, hrachovou cizrnovou apod.)
Miso pastu můžete koupit v prodejnách zdravé výživy. Jakmile sklenici s misem otevřete, skladujte ji v lednici. Vydrží tam měsíce, takže se rozhodně nemusíte bát, že ho musíte rychle spotřebovat.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.