Vlašské ořechy jsou pro zdraví skvělé – prospějí nejen vašemu mozku

1. prosinec 2025

O vlašských ořechách se říká, že jsou potravinou pro mozek. Možná i proto, že svým vzhledem mozek připomínají. Obsahují spoustu bílkovin, sacharidů, vitamínů, minerálů a prospěšných tuků.

Ve vlašských ořeších najdeme vitamíny skupiny B, omega 3, jód a selen – ty z nich dělají potravinu pro mozek. Jsou zdrojem energie, snadno zasytí i zaženou hlad. Podporují zdraví srdce i zdraví kostí.

Jestli máte radši jádra mladá, tak je můžete mít prakticky kdykoliv. Prostě je namočte přes noc do vody se špetkou soli a ráno budete mít ty k nerozeznání od čerstvé sklizně. Pozor ale, kvůli vysokému obsahu tuků rychle žluknou, tak je skladujte ve skořápce, nebo je zmrazte – v mrazáku vydrží až jeden rok.

Že jsou ořechy žluklé, poznáte lehce podle toho, že jsou hořké.

Pražením získávají vlašské ořechy zvláštní chuť. Stačí předehřát troubu na 180 stupňů Celsia, vlašské ořechy rozprostřít v jedné vrstvě a péct 8-10 minut, dokud nejsou hnědé a krásně voní.

Vlašské ořechy můžete ale také pražit na suché pánvi 3-5 minut při středně vysoké teplotě… A za stálého míchání.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu