Anýz znali lékaři před 3500 lety. Doporučovali ho na podporu trávení, proti onemocněním dýchacích cest i proti melancholii

11. říjen 2019

Pokud je vám po jídle těžko a cítíte se nafouknutí, může vám pomoci anýz. Tato zázračná bylinka má ale mnoho dalších příznivých účinků – nejen na zdraví, ale i na krásu.

Anýz je v receptech staroegyptské medicíny zmiňován už 1500 let před Kristem. Doporučovali ho tehdy při uštknutí hadem, na podporu trávení i jako prostředek proti onemocněním dýchacích cest ale i proti melancholii.

Tato jednoletá bylina patří mezi jedno z nejstarších koření na světě, je příbuzná fenyklu, kopru a kmínu. Díky svým aromatickým vlastnostem je využíván jako koření do jídla, přísada při výrobě parfémů, past a ústních vod, i pro úpravu chuti a vůně léčiv.

Anýz účinkuje proti plynatosti, podporuje trávení a posiluje žaludek. Ze střev odstraňuje škodlivé hnilobné a kvasné procesy. Pomáhá při vykašlávání a usnadňuje zkapalňování průduškových hlenů.

Bedrník anýz (Pimpinella anisum)

Doporučuje se lidem s astmatem a nemocemi průdušek – zejména těm, kteří chtějí přestat kouřit. Anýz je výborná protilátka na nikotin a dehet, čistí podrážděnou sliznici průdušek a podporuje regeneraci buněk sliznice. Kromě toho snižuje tabákový zápach z úst a osvěžuje dech.

V kuchyni se anýz také neztratí. Mletý nebo celý dochutí sladká i pikantní jídla, například koláče, cukrovinky, sušenky, omáčky, pečivo, nakládané okurky nebo alkoholické nápoje.

Má sladce kořeněnou chuť připomínající lékořici nebo Hašlerky s příchutí fenyklu.

My si dneska dáme průduškový čaj. Jak na to? Připravte si půl lžičky anýzu a půl lžičky kořene lékořice. Bylinky přelijte 3 deci vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pak přeceďte a popíjejte po douškách.

Spustit audio

Související