Anýz znali lékaři před 3500 lety. Doporučovali ho na podporu trávení, proti onemocněním dýchacích cest i proti melancholii
Pokud je vám po jídle těžko a cítíte se nafouknutí, může vám pomoci anýz. Tato zázračná bylinka má ale mnoho dalších příznivých účinků – nejen na zdraví, ale i na krásu.
Anýz je v receptech staroegyptské medicíny zmiňován už 1500 let před Kristem. Doporučovali ho tehdy při uštknutí hadem, na podporu trávení i jako prostředek proti onemocněním dýchacích cest ale i proti melancholii.
Tato jednoletá bylina patří mezi jedno z nejstarších koření na světě, je příbuzná fenyklu, kopru a kmínu. Díky svým aromatickým vlastnostem je využíván jako koření do jídla, přísada při výrobě parfémů, past a ústních vod, i pro úpravu chuti a vůně léčiv.
Anýz účinkuje proti plynatosti, podporuje trávení a posiluje žaludek. Ze střev odstraňuje škodlivé hnilobné a kvasné procesy. Pomáhá při vykašlávání a usnadňuje zkapalňování průduškových hlenů.
Doporučuje se lidem s astmatem a nemocemi průdušek – zejména těm, kteří chtějí přestat kouřit. Anýz je výborná protilátka na nikotin a dehet, čistí podrážděnou sliznici průdušek a podporuje regeneraci buněk sliznice. Kromě toho snižuje tabákový zápach z úst a osvěžuje dech.
V kuchyni se anýz také neztratí. Mletý nebo celý dochutí sladká i pikantní jídla, například koláče, cukrovinky, sušenky, omáčky, pečivo, nakládané okurky nebo alkoholické nápoje.
Má sladce kořeněnou chuť připomínající lékořici nebo Hašlerky s příchutí fenyklu.
My si dneska dáme průduškový čaj. Jak na to? Připravte si půl lžičky anýzu a půl lžičky kořene lékořice. Bylinky přelijte 3 deci vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pak přeceďte a popíjejte po douškách.
Související
-
Divizna léči a chrání dýchací cesty. Její moc znali už lidé ve starověku
Divizna je krásná celé léto, až do podzimu. Přitom každý kvítek je rozvitý pouze jediný den. Kdy je nejlepší květy sbírat a proč se to vyplatí?
-
Léčivou sílu smrku znali lékaři už ve středověku. Pomáhá při nemocech dýchacích cest i žaludku
Ve smrkovém lese se nám dobře dýchá. Není to náhoda. Při procházce si proto můžete natrhat pár mladých smrkových výhonků. K čemu jsou dobré?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka