Léčivou sílu smrku znali lékaři už ve středověku. Pomáhá při nemocech dýchacích cest i žaludku

9. květen 2019

Ve smrkovém lese se nám dobře dýchá. Není to náhoda. Při procházce si proto můžete natrhat pár mladých smrkových výhonků. K čemu jsou dobré?

Jak jehličí, tak mladé smrkové výhonky na konci větviček jsou zdravé. Výhonků nepotřebujete mnoho, takže nemusíte strom zničit.

Jehličí i výhonky obsahují silice i vitamíny. To obojí dohromady působí velmi dobře na naše zdraví. Mladé výhonky můžete baštit přímo. Z jehličí si raději připravte odvar.

Zdraví prospěšné jsou ale i šišky. I ty obsahují terpentýnovou silici, která pomáhá rozpouštět hleny, celkově uvolňuje dýchací cesty, tiší bolesti kloubů a svalů a celkově posiluje organismus.

Smrkový les

Rostliny nikdy nesbírejte do igelitového pytlíku, ideální je proutěný košík. A sbírejte za suchého počasí, ne v dešti nebo po něm.

A teď jeden jednoduchý recept, tentokrát na smrkové vlasové tonikum proti lupům. 2 lžíce smrkových výhonků nebo jehličí zalijte 3 dcl 60% lihu nebo ovocné pálenky. Nechtě 14 dní na teplém místě louhovat. Občas protřepte, aby se uvolnily léčivé látky.

Po těch 2 týdnech přeceďte, přidejte 2 dcl vody. Uchovávejte ve skleněné, dobře uzavíratelné lahvi. Tonikem si po každém mytí namasírujte vlasovou pokožku a už neoplachujte.

Spustit audio

Související