Kořen bedrníku sice nevoní, ale umí léčit. Rozpouští ledvinové kameny a pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích

9. květen 2019

Oddenek bedrníku má ostrou až štiplavou chuť. Dříve se dokonce užíval jako přísada při vaření piva. V léčitelství se podával ve formě tinktury nebo prášku.

Dnes se jako koření uplatňují hlavně čerstvé listy bedrníku. Můžete jimi dochutit pomazánky, polévky nebo omáčky – zkuste na bedrníku připravit maso.

Bedrník najdeme hlavně ve středomořských receptech. Obsahuje silice, třísloviny, hořčiny, slizy i saponiny. Listy byliny chutnají podobně jako kořen, a také mají podobné léčivé účinky. I bedrník jako koření dokáže povzbudit trávení a sekreci trávících šťáv, listy bedrníku podporují chuť k jídlu.

Dokáže rozložit ledvinové a močové kameny, podporuje sekreci sliznic, pozitivně působí při potížích dýchacích cest a podporuje vykašlávání.

Nálev z kořene bedrníku poslouží i jako kloktadlo při nemocných hlasivkách. Když kořen bedrníku dobře usušíte, bude mít kořenitou a nasládlou chuť.

Na závěr jedno varování od bylinkářů – bedrník patří mezi rostliny čeledi mrkvovité. Sbírat by ho měli jen opravdoví znalci – v čeledi mrkvovitých je totiž dost jedovatých druhů!

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

    Václav Žmolík, moderátor

    ze_světa_lesních_samot.jpg

    Zmizelá osada

    Koupit

    Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.