Pampeliška je zdravá od květu až po kořen
Možná o pampelišky jen okem zavadíte, nebo si vzpomente, jak jste si z nich dělali píšťalky a věnečky... Jsou i tací, co si myslí, že je dobrá tak maximálně pro králíky. Velký omyl. Tahle rostlinka dokáže léčit a napravovat neduhy v celém našem těle.
Botanický název pampelišky, smetánka lékařská, mluví sám za sebe. Pampeliškový sirup z květů má u nás dlouhou tradici. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při nemocech, jako jsou chřipka a angína.
Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžeme trhat kdykoliv, pampeliška kvete od dubna až do října. Nedají se sušit, ani to raději nezkoušejte, protože hrozí, že by ona místnost byla za pár dní plná jemných bílých padáčků.
Nejvhodnější způsob zpracování květů je tedy sirup. Můžeme si ho pak přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.
Jak na to? Asi 400 omytých květů spařte litrem vroucí vody, přidejte nakrájený citrón a asi deset minut povařte. Nádobu uzavřete nebo zakryjte potravinovou fólií a nechte odstát do druhého dne. Potom přeceďte, oslaďte kilem krystalového cukru a svařte do hustoty sirupu. Nalijte do skleněné lahve se závitem.
Související
-
Květy i listy pampelišky jsou zdravé a výživné. Vyzkoušejte si to...
Naši předkové říkali pampelišce, smetance lékařské, různě. Jedno ale platilo: vážili si jí. Její kořen používali k léčení ledvinových, jaterních i žaludečních problémů.
-
Kouzelný plevel jménem pampeliška aneb Jak tuto léčivku využívat v kuchyni
Louky a zahrady začaly pokrývat koberce žlutých květů pampelišky. Jestli je na zahradě vnímáte jako plevel, zkuste svůj postoj přehodnotit!
-
Pampeliška není plevel, ale vynikající léčivka
Pampeliška je pro mnohé jen hezká kytička. Zahrádkáři ji dokonce považují za obtížný plevel. Její pravé jméno, smetánka lékařská, ale napovídá, že umí léčit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.