Květy i listy pampelišky jsou zdravé a výživné. Vyzkoušejte si to...

16. leden 2019

Hadí mlíčí, kněžská pleš, lví zub, mnišská hlava – takhle všelijak říkali naši předkové pampelišce, tedy smetance lékařské. Její kořen se už po celá staletí používá k léčení ledvinových, jaterních nebo žaludečních problémů.

Extrakt z kořene pampelišky zvyšuje objem močení asi pět hodin po užití. Podporuje močení, čili zbavuje tělo přebytečné vody. A správný výdej moči čistí ledviny a snižuje riziko onemocnění močového měchýře.

Kořen pampelišky potlačuje chuť k jídlu a podporuje odbourávání tuku a cholesterolu. Stačí pít čaj z kořene pampelišky 2x až 3x denně. Ne ale dlouhodobě!

Pampelišky

To ale není všechno, s čím kořen pampelišky pomáhá. Funguje jako silné jaterní tonikum – proto je považován za velmi efektivní pro zdraví jater. Pomáhá štěpit tuk nahromaděný v játrech a podporuje jejich správné fungování, zvyšuje průtok žlučí a tím zbavuje játra jedů.

Kořen pampelišky je dobrý i jako prevence onemocnění jater způsobených obezitou a pomáhá regenerovat játra alkoholikům.

Kořen pampelišky můžete svařit jako náhražku čaje nebo kávy. Jak na to? Jednu lžičku sušeného kořene povaříme ve ¼ litru vody asi 2-3 minuty, necháme louhovat cca 10 minut a scedíme, čaj se pije čerstvý 2-4× denně – jak už ale bylo výše zmíněno, ne dlouhodobě!

Spustit audio

Související