Jezte pampelišky! Povzbudí celé tělo, listy dodají vitamíny, šťáva pomůže proti pihám

7. květen 2020

Obrovskou regenerační schopnost má pampeliška. Nová rostlina vyroste i z milimetrového plátku kořene. Lidé proto pampelišku odnepaměti používají pro posílení regeneračních sil organismu. Doufají, že jim bylina dodá stejnou odolnost, díky níž dokáže přežít téměř na všech místech a ve všech podmínkách.

Pampeliška kvete od časného jara až do podzimu, hromadně ale vykvétá počátkem května. Jaro je také nejvhodnější dobou pro přípravu léčebných a zdravých pampeliškových pokrmů. Jedlá je celá rostlina.

Nejčastěji konzumujeme jemné listy, z nichž připravujeme saláty či tepelně upravené špenáty. Jedlá a chutná jsou však i pampelišková poupata. V bylinářství se nejčastěji zpracovává kořen pampelišky, který je například skvělou podpůrnou léčbu pro diabetiky a používá se i pro snižování hmotnosti.

Listy obsahují velké množství vitaminu C, ale také karotenoidy, mangan, draslík. Mají prokazatelně látky s antibiotickými a antibakteriálními účinky. Pampeliška je vhodná pro žlučníkáře a diabetiky. Je součástí žlučníkových čajů, čajů povzbuzujících chuť k jídlu a má močopudný účinek.

Ve Francii běžná salátová zelenina

Již v antice se šťáva z pampelišek užívala jako prostředek proti pihám a skvrnám na kůži. Avicenna, slavný lékař z první poloviny 11. století, léčil čerstvou šťávou z pampelišek vodnatelnost a překrvení jater. Dodnes je využívána při různých chorobách jater, poruchách zažívání, připisuje se jí vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi, má dobrý účinek při chudokrevnosti a hypovitaminózách.

Pampeliška se doporučuje při únavě a celkové vyčerpanosti, je oblíbenou součástí jarních bylinných kúr. Jakkoli ji u nás chápeme spíše jako bylinu, například ve Francii patří mezi běžnou salátovou zeleninu, z níž se skutečně připravují vynikající čerstvé saláty.

Čtěte také

Pampeliška dále podporuje trávení a zlepšuje výměnu látkovou. Pomůže funkci ledvin a močových cest, je schopna částečně rozpouštět ledvinové a močové kameny. Podporuje žlučník a játra, snižuje hladinu krevního cukru a je velmi účinná při různých kožních chorobách.

Celá rostlina působí jako mírné tonikum, které povzbuzuje celý organismus, a jedná se také o výrazné antirevmatikum. Mimo jiné je prokázán její vliv na úbytek otoků nejrůznějšího původu. Pampeliška patří mezi bezpečné rostliny, nejsou známy kontraindikace. U kojících však její hořčiny přechází do mateřského mléka.

Jde o velmi univerzální rostlinu, která má široké použití. Kromě různých likérů a známých pampeliškových medů můžeme vyzkoušet jednoduchou pleťovou vodu proti pihám: hrst čerstvých květů dáme do 0,5 litru studené vody, 15 minut vaříme na velmi mírném plameni, odstavíme a necháme odkryté krátce vyluhovat. Pak přecedíme a používáme jako pleťovou vodu nebo na obklady.

Pampeliškový salát s fenyklem

Pampeliška, listy

Suroviny:
1 šálek pampeliškových listů umytých a jemně pokrájených
1 oloupané a pokrájené zelené jablko
1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu
3 polévkové lžíce citronové šťávy
1-2 lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce kvalitního medu
sůl a pepř na dochucení
1 polévková lžíce semínek ostropestřce mírně opražených (lze nahradit lněnými semínky)

Ve velké míse smíchejte pampelišku, jablko a fenykl. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Na silnostěnné pánvi 3 až 5 minut při střední teplotě grilujte semínka ostropestřce. Následně je rozemelte v mlýnku na kávu (nebo alespoň použijte lněná semínka) a salát jimi posypte.

Tuto verzi salátu můžete dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například s chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.

DALŠÍ TIP: Listy pampelišky můžete dusit jako špenát, stejně tak si můžete podusit i čerstvá poupata a přidat si je například k rannímu obloženému chlebu. Listy také můžete mixovat s jablečnou nebo ananasovou šťávou jako osvěžující zelený nápoj.

Spustit audio

Související