Nelikvidujte sedmikrásky a pampelišky na zahradě, jsou to léčivé poklady

Majitelé pečlivě střižených trávníků bez pampelišek a sedmikrásek si paradoxně chodí kupovat sušené byliny do lékárny. Přitom tento „plevel“, kterého se zahrádkáři zbavují, je tolik užitečný pro naše zdraví…

Pampeliška neboli smetanka lékařská nám teď na jaře pomáhá harmonizovat metabolismus a trávení. Listy obsahují vitamin C, skupinu vitaminu B a provitamin A. „Pampeliška působí velmi dobře na ledviny, na játra i žlučník a její účinky nám organismus skutečně pomůžou vylepšit,“ popisuje bylinkářka Dana Stříbrná z Liberce příznivé účinky známé rostliny. Kořen smetanky obsahuje insulin, který je vhodný pro diabetiky. A že má hořkou chuť? Nevadí! Právě ta je totiž pro náš organismus prospěšná. „Hořkost zlepšuje trávení a pomáhá nastartovat do jarního období,“ vysvětluje bylinkářka.

Pampeliška na talíři? Rozhodně ano!

Mladé květy a listy pampelišky můžeme použít do salátů, smíchat je s listy hlávkového salátu, s mladými listy šťovíku, pažitkou, nakrájenými rajčaty, mladou cibulkou a petrželkou. Jako zálivku můžeme použít vinný ocet, olivový olej nebo jogurt. Dochutit se dá sojovou omáčkou, hořčicí nebo pepřem a solí. „Můžeme ale i lístky pampelišky nakrájet a dát do polévky,“ radí Dana Stříbrná.

Pampeliška a sedmikráska, to jsou dosud neobjevené "léky" možná i na vašem zahradním trávníku

Sedmikráska dodává teplo domova

„Když přidáte sedmikrásku do jakéhokoliv jídla, už jenom pohled na ni v nás vzbuzuje příjemné pocity,“ říká Dana Stříbrná a pokračuje: „Působí velice dobře na naši psychiku, říká se o ní, že dodává teplo domova.“ Podle zkušené bylinkářky z Liberce sedmikráska působí dobře proti astmatu, pomáhá hojit rány, působí dobře na akné i na zánětlivá onemocnění a bolesti hlavy nebo močové cesty. „Ač je tak malinká, to její využití je opravdu velkolepé,“ uzavírá s úsměvem Dana Stříbrná.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.