Pampeliška není plevel, ale vynikající léčivka

6. březen 2019

Pampeliška je pro mnohé jen hezká kytička. Zahrádkáři ji dokonce považují za obtížný plevel. Její pravé jméno, smetánka lékařská, ale napovídá, že ta na první pohled obyčejná bylinka umí léčit.

Kořen pampelišky odstraňuje z těla odpadní látky a podporuje ledviny. Květy vyhledávají včely a nám pomůžou při léčbě chřipky nebo angíny. Nás ale tentokrát budou zajímat listy.

Mladé pampeliškové listy ještě neobsahují hořké „mléko“, a tak je můžeme využít při přípravě jarních salátů nebo zeleninových polévek.

Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, kyseliny křemičité, vitamínů A, D, některých vitamínů skupiny B, betakarotenu, draslíku, křemíku, vápníku i železa. Najdeme v nich také třísloviny, silice a další látky.

Pampelišky

Listy pampelišky nám můžou pomoci při mnoha zdravotních problémech. Čaj z nich posílí ledviny a prokrví kloubní vazivo. Pomůže nám zbavit se akné a dalších kožních problémů. Listy pampelišky jsou výborné i pro detoxikační kúru.

Takže: po dobu 14 dnů jezte každý den pár čerstvě natrhaných lístků pampelišky. Nejenže očistíte a nastartujete tělo, ale zásobíte ho i potřebnými vitaminy, dosáhnete pročištění trávicího ústrojí, ledvin, jater, a měl by se zlepšit i stav vaší pleti.

Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů. Jak na to? Uvařené brambory smíchejte s listy pampelišky, přidáme najemno nakrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájené uvařené vejce. Dochutíme solí, pepřem a kapkou jablečného octa. Nakonec můžeme posypat nastrouhaným balkánským sýrem, nebo eidamem.

Spustit audio

Související