Sušené meruňky jsou v zimě skvělé – kromě vitamínů obsahují i vlákninu, protein nebo železo
V sušených meruňkách je spousta vlákniny, navíc jsou dobrým zdrojem proteinu a železa. Hlavně je ale v meruňkách betakaroten, v sušených dokonce více než v čerstvých.
Pokud si je dopřejete, prospějete svému zraku – vaše oči budou mít jas a jiskru, což vás udělá určitě mladšími. Léčitelé doporučují meruňky při tzv. suchém oku, při chronickém podráždění nebo svědění očí.
Sušené meruňky patří k vyhlášeným antioxidantům, ochrání tedy vaše tělo před působením volných radikálů. Meruňky sušené a ošetřené sířením si zachovají svojí krásnou původní barvu – před tím, než si je dáte, je ale vždy raději pečlivě umyjte. Meruňky nesířené jsou daleko tmavší, ale zase zdravější.
Tak pojďme na to sušení. Meruňky umyjte a vypeckujte. Pak je namočte do vody s citrónem. Po 10 minutách je nechte okapat a nechte je sušit v troubě vyhřáté na 50 stupňů Celsia.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.