Sušené meruňky jsou v zimě skvělé – kromě vitamínů obsahují i vlákninu, protein nebo železo
V sušených meruňkách je spousta vlákniny, navíc jsou dobrým zdrojem proteinu a železa. Hlavně je ale v meruňkách betakaroten, v sušených dokonce více než v čerstvých.
Pokud si je dopřejete, prospějete svému zraku – vaše oči budou mít jas a jiskru, což vás udělá určitě mladšími. Léčitelé doporučují meruňky při tzv. suchém oku, při chronickém podráždění nebo svědění očí.
Sušené meruňky patří k vyhlášeným antioxidantům, ochrání tedy vaše tělo před působením volných radikálů. Meruňky sušené a ošetřené sířením si zachovají svojí krásnou původní barvu – před tím, než si je dáte, je ale vždy raději pečlivě umyjte. Meruňky nesířené jsou daleko tmavší, ale zase zdravější.
Tak pojďme na to sušení. Meruňky umyjte a vypeckujte. Pak je namočte do vody s citrónem. Po 10 minutách je nechte okapat a nechte je sušit v troubě vyhřáté na 50 stupňů Celsia.
Související
-
Meruňky jsou skvělé nejen do knedlíků. Můžete je grilovat s masem nebo je orestovat s česnekem
Meruňky vám pročistí střeva, jsou dobré proti pálení žáhy, prospějí vašim očím a pomohou i se snížením krevního tlaku. Proto se o nich často mluví jako o superpotravině.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka