Sušené meruňky jsou v zimě skvělé – kromě vitamínů obsahují i vlákninu, protein nebo železo

6. leden 2025

V sušených meruňkách je spousta vlákniny, navíc jsou dobrým zdrojem proteinu a železa. Hlavně je ale v meruňkách betakaroten, v sušených dokonce více než v čerstvých.

Pokud si je dopřejete, prospějete svému zraku – vaše oči budou mít jas a jiskru, což vás udělá určitě mladšími. Léčitelé doporučují meruňky při tzv. suchém oku, při chronickém podráždění nebo svědění očí.

Sušené meruňky patří k vyhlášeným antioxidantům, ochrání tedy vaše tělo před působením volných radikálů. Meruňky sušené a ošetřené sířením si zachovají svojí krásnou původní barvu – před tím, než si je dáte, je ale vždy raději pečlivě umyjte. Meruňky nesířené jsou daleko tmavší, ale zase zdravější.

Tak pojďme na to sušení. Meruňky umyjte a vypeckujte. Pak je namočte do vody s citrónem. Po 10 minutách je nechte okapat a nechte je sušit v troubě vyhřáté na 50 stupňů Celsia.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.womanonly.cz , superpotraviny.webnode.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.