Sušené meruňky jsou v zimě skvělé – kromě vitamínů obsahují i vlákninu, protein nebo železo

27. únor 2023

V sušených meruňkách je spousta vlákniny, navíc jsou dobrým zdrojem proteinu a železa. Hlavně je ale v meruňkách betakaroten, v sušených dokonce více než v čerstvých.

Pokud si je dopřejete, prospějete svému zraku – vaše oči budou mít jas a jiskru, což vás udělá určitě mladšími. Léčitelé doporučují meruňky při tzv. suchém oku, při chronickém podráždění nebo svědění očí.

Sušené meruňky patří k vyhlášeným antioxidantům, ochrání tedy vaše tělo před působením volných radikálů. Meruňky sušené a ošetřené sířením si zachovají svojí krásnou původní barvu – před tím, než si je dáte, je ale vždy raději pečlivě umyjte. Meruňky nesířené jsou daleko tmavší, ale zase zdravější.

Tak pojďme na to sušení. Meruňky umyjte a vypeckujte. Pak je namočte do vody s citrónem. Po 10 minutách je nechte okapat a nechte je sušit v troubě vyhřáté na 50 stupňů Celsia.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.womanonly.cz , superpotraviny.webnode.cz
Spustit audio

Související