Sušené meruňky jsou v zimě skvělé – kromě vitamínů obsahují i vlákninu, protein nebo železo
V sušených meruňkách je spousta vlákniny, navíc jsou dobrým zdrojem proteinu a železa. Hlavně je ale v meruňkách betakaroten, v sušených dokonce více než v čerstvých.
Pokud si je dopřejete, prospějete svému zraku – vaše oči budou mít jas a jiskru, což vás udělá určitě mladšími. Léčitelé doporučují meruňky při tzv. suchém oku, při chronickém podráždění nebo svědění očí.
Sušené meruňky patří k vyhlášeným antioxidantům, ochrání tedy vaše tělo před působením volných radikálů. Meruňky sušené a ošetřené sířením si zachovají svojí krásnou původní barvu – před tím, než si je dáte, je ale vždy raději pečlivě umyjte. Meruňky nesířené jsou daleko tmavší, ale zase zdravější.
Tak pojďme na to sušení. Meruňky umyjte a vypeckujte. Pak je namočte do vody s citrónem. Po 10 minutách je nechte okapat a nechte je sušit v troubě vyhřáté na 50 stupňů Celsia.
Související
-
Meruňky jsou skvělé nejen do knedlíků. Můžete je grilovat s masem nebo je orestovat s česnekem
Meruňky vám pročistí střeva, jsou dobré proti pálení žáhy, prospějí vašim očím a pomohou i se snížením krevního tlaku. Proto se o nich často mluví jako o superpotravině.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.