Meruňky jsou skvělé nejen do knedlíků. Můžete je grilovat s masem nebo je orestovat s česnekem
Meruňky vám pročistí střeva, jsou dobré proti pálení žáhy, prospějí vašim očím a pomohou i se snížením krevního tlaku. Proto se o nich často mluví jako o superpotravině.
Meruňky jsou zásobárnou betakarotenu, takže jsou víc než užitečné při opalování – chrání pleť před volnými radikály.
V jedné hrsti meruněk je tolik vitamínu C, že to vystačí na celodenní dávku, kterou vaše tělo potřebuje pro dobrou imunitu.
Než si zobnete prášek na nervy, snězte místo toho raději pár meruněk – zbaví vás to stresu.
Protože v sobě meruňky mají i spoustu železa, jsou výborným pomocníkem při chudokrevnosti. Čerstvé, ale ještě lépe sušené! Nejsou moc kalorické a přitom jen několik plodů vás skvěle zasytí.
Z meruněk můžete připravit lahodné pyré, marmeládu nebo knedlíky. Použít je můžete i na slaný způsob. Jak na to? Stačí je rozpůlit, vypeckovat a orestovat na olivovém oleji s trochou česneku. Při grilování báječně doplní jakýkoli dobrý steak.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.