Sezóna chřestu začíná, pospěšte si! Tuhle superpotravinu můžete jíst čerstvou jen dva měsíce v roce

12. květen 2021

Jen asi dva měsíce v roce si můžete vychutnat čerstvý chřest. Je to nejen lahodná delikatesa, ale i superpotravina s pozoruhodnými účinky na lidské zdraví.

Chřest je zelenina bohatá na živiny. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů, antioxidanty, aminokyseliny a samozřejmě také vlákninu.

Je v něm hodně kyseliny listové, která je v těhotenství podstatná pro vývoj plodu a je i výborným zdrojem draslíku, který pozitivně působí na snižování krevního tlaku.

Chřest s holandskou omáčkou

Chřest má tu výhodu, že je nízkokalorický a přitom dokáže skvěle zasytit. Neobsahuje téměř žádné tuky a z většiny je tvořen vodou, takže pomůže při hubnutí.

Tato výživná zelenina se dá snadno přidat ke každému jídlu. Chřest můžete vařit, smažit, grilovat i připravovat na páře. Hodí se k masu, sýru, bramborám, salátům.

Recept na chřestovou polévku

Pojďme si teď uvařit chřestovou polévku. Jak na to?

Ingredience
  • čerstvý zelený chřest 15 stonků
  • střední cibule, najemno nakrájená 1 ks
  • máslo 4 lžíce
  • vývar ze 3 kalíšků Knorr Bohatý bujón kuřecí 1,5 litru
  • smetana ke šlěhání 200 ml
  • čerstvě namletý pepř
  • hoblinky parmezánu nebo opečené krutony k podávání
  1. Pokud je zelený chřest čerstvý, není třeba ho loupat, stačí odkrojit dřevnaté konce. Poté ho nakrájejte na kostky.
  2. Máslo rozpusťte v hrnci a opečte cibulku. Až zesklovatí, tak přidejte chřest a chviličku opékejte. Zalijte vývarem připraveným z Knorr Bohatého bujónu a vařte zhruba 10 minut, až chřest změkne. Pár kousků chřestu (ideálně špičky) vyndejte na ozdobu a polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
  3. Přilijte smetanu a ještě chvilku povařte. Dochuťte pepřem. Do misky nalijte polévku, přidejte kousky chřestu, který jste si dali stranou, a dozdobte parmezánem nebo opečeným chlebem.
autor: Eva Bucharová | zdroje: www.sjidelnicek.cz , www.styl-zivota.cz , www.fresh.iprima.cz
Spustit audio

Související

  • Chřest v těstíčku se špenátem

    Suroviny: Listové těsto, 200g chřestu, sůl, tvrdý nastrouhaný sýr, sladká smetana, koření dle chuti, majoránka, mražený špenát, česnek, 1 malá cibule, vejce a strou...

  • Chřest po německu

    Suroviny: Čerstvý chřest (popřípadě z konzervy), 3 lžíce másla, 1 kysaná smetana, šlehačka, 5 stroužků česneku, kořeněná sůl, pepř.

  • Zapečený chřest s bylinkovou rýží

    Suroviny:250g bylinkové rýže (rýže uvařená s bylinkami), balíček chřestu, 400g sýra typu Gouda nebo Parmazán, 1,5 dc zakysané smetany, sůl a pepř.