Sezóna chřestu začíná, pospěšte si! Tuhle superpotravinu můžete jíst čerstvou jen dva měsíce v roce
Jen asi dva měsíce v roce si můžete vychutnat čerstvý chřest. Je to nejen lahodná delikatesa, ale i superpotravina s pozoruhodnými účinky na lidské zdraví.
Chřest je zelenina bohatá na živiny. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů, antioxidanty, aminokyseliny a samozřejmě také vlákninu.
Je v něm hodně kyseliny listové, která je v těhotenství podstatná pro vývoj plodu a je i výborným zdrojem draslíku, který pozitivně působí na snižování krevního tlaku.
Chřest má tu výhodu, že je nízkokalorický a přitom dokáže skvěle zasytit. Neobsahuje téměř žádné tuky a z většiny je tvořen vodou, takže pomůže při hubnutí.
Tato výživná zelenina se dá snadno přidat ke každému jídlu. Chřest můžete vařit, smažit, grilovat i připravovat na páře. Hodí se k masu, sýru, bramborám, salátům.
Recept na chřestovou polévku
Pojďme si teď uvařit chřestovou polévku. Jak na to?
- čerstvý zelený chřest 15 stonků
- střední cibule, najemno nakrájená 1 ks
- máslo 4 lžíce
- vývar ze 3 kalíšků Knorr Bohatý bujón kuřecí 1,5 litru
- smetana ke šlěhání 200 ml
- čerstvě namletý pepř
- hoblinky parmezánu nebo opečené krutony k podávání
- Pokud je zelený chřest čerstvý, není třeba ho loupat, stačí odkrojit dřevnaté konce. Poté ho nakrájejte na kostky.
- Máslo rozpusťte v hrnci a opečte cibulku. Až zesklovatí, tak přidejte chřest a chviličku opékejte. Zalijte vývarem připraveným z Knorr Bohatého bujónu a vařte zhruba 10 minut, až chřest změkne. Pár kousků chřestu (ideálně špičky) vyndejte na ozdobu a polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přilijte smetanu a ještě chvilku povařte. Dochuťte pepřem. Do misky nalijte polévku, přidejte kousky chřestu, který jste si dali stranou, a dozdobte parmezánem nebo opečeným chlebem.
Související
-
Chřest v těstíčku se špenátem
Suroviny: Listové těsto, 200g chřestu, sůl, tvrdý nastrouhaný sýr, sladká smetana, koření dle chuti, majoránka, mražený špenát, česnek, 1 malá cibule, vejce a strou...
-
Chřest po německu
Suroviny: Čerstvý chřest (popřípadě z konzervy), 3 lžíce másla, 1 kysaná smetana, šlehačka, 5 stroužků česneku, kořeněná sůl, pepř.
-
Zapečený chřest s bylinkovou rýží
Suroviny:250g bylinkové rýže (rýže uvařená s bylinkami), balíček chřestu, 400g sýra typu Gouda nebo Parmazán, 1,5 dc zakysané smetany, sůl a pepř.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...