Sezóna chřestu začíná, pospěšte si! Tuhle superpotravinu můžete jíst čerstvou jen dva měsíce v roce
Jen asi dva měsíce v roce si můžete vychutnat čerstvý chřest. Je to nejen lahodná delikatesa, ale i superpotravina s pozoruhodnými účinky na lidské zdraví.
Chřest je zelenina bohatá na živiny. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů, antioxidanty, aminokyseliny a samozřejmě také vlákninu.
Je v něm hodně kyseliny listové, která je v těhotenství podstatná pro vývoj plodu a je i výborným zdrojem draslíku, který pozitivně působí na snižování krevního tlaku.
Chřest má tu výhodu, že je nízkokalorický a přitom dokáže skvěle zasytit. Neobsahuje téměř žádné tuky a z většiny je tvořen vodou, takže pomůže při hubnutí.
Tato výživná zelenina se dá snadno přidat ke každému jídlu. Chřest můžete vařit, smažit, grilovat i připravovat na páře. Hodí se k masu, sýru, bramborám, salátům.
Recept na chřestovou polévku
Pojďme si teď uvařit chřestovou polévku. Jak na to?
- čerstvý zelený chřest 15 stonků
- střední cibule, najemno nakrájená 1 ks
- máslo 4 lžíce
- vývar ze 3 kalíšků Knorr Bohatý bujón kuřecí 1,5 litru
- smetana ke šlěhání 200 ml
- čerstvě namletý pepř
- hoblinky parmezánu nebo opečené krutony k podávání
- Pokud je zelený chřest čerstvý, není třeba ho loupat, stačí odkrojit dřevnaté konce. Poté ho nakrájejte na kostky.
- Máslo rozpusťte v hrnci a opečte cibulku. Až zesklovatí, tak přidejte chřest a chviličku opékejte. Zalijte vývarem připraveným z Knorr Bohatého bujónu a vařte zhruba 10 minut, až chřest změkne. Pár kousků chřestu (ideálně špičky) vyndejte na ozdobu a polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přilijte smetanu a ještě chvilku povařte. Dochuťte pepřem. Do misky nalijte polévku, přidejte kousky chřestu, který jste si dali stranou, a dozdobte parmezánem nebo opečeným chlebem.
Související
-
Chřest v těstíčku se špenátem
Suroviny: Listové těsto, 200g chřestu, sůl, tvrdý nastrouhaný sýr, sladká smetana, koření dle chuti, majoránka, mražený špenát, česnek, 1 malá cibule, vejce a strou...
-
Chřest po německu
Suroviny: Čerstvý chřest (popřípadě z konzervy), 3 lžíce másla, 1 kysaná smetana, šlehačka, 5 stroužků česneku, kořeněná sůl, pepř.
-
Zapečený chřest s bylinkovou rýží
Suroviny:250g bylinkové rýže (rýže uvařená s bylinkami), balíček chřestu, 400g sýra typu Gouda nebo Parmazán, 1,5 dc zakysané smetany, sůl a pepř.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.