Už staří Řekové používali fenykl jako lék proti trávicím potížím, k léčbě ledvin a jater
Původně středomořský fenykl obecný vám pomůže od křečí v trávicím ústrojí, proto bývá součástí čajů pro děti, které bolí břicho. Podporuje činnost střev, a tím tlumí i nadýmání.
Fenykl obsahuje hodně draslíku, vlákniny, vitamínů C a E. Fenykl ale dokáže také tlumit kašel – podporuje totiž vykašlávání hlenů. V tom případě doporučím fenyklový sirup.
Semena fenyklu jsou tedy našemu zdraví hodně prospěšná, ale pojďme se zaměřit i na další části rostliny.
Kořeny se kdysi vařily jako zelenina. Měkké listy a vrcholky rostliny můžete použít k ochucení salátu, výborné jsou na zapékaných balkánských sýrech, v polévkách i rybích jídlech.
Tak si pojďme připravit delikatesu s fenyklem. Připravte si fenykl, hrušky, mrkev, citron, pepř, sůl a olivový olej. Očištěný fenykl s mrkví nakrájejte na plátky, přidejte nakrájené hrušky, pokapejte citronem a olejem a můžete podívat.
Tento salát by měl, kromě jiného, zvýšit váš sexuální apetit.
Související
-
Fenyklové pokušení a Celerové kuličky
Suroviny: 1 fenykl, 30g parmazánu, šťávu z limetky, 2 lžíce oleje a sůl.
-
Treska s grapefruitem a fenyklem
Suroviny: Filety z tresky, sůl, pár plátků šunky, grapefruit, mletý zázvor, 1 a půl deci suchého bílého vína, 300g hlíz fenyklu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka