Tradiční kompoty mohou být zdraví prospěšné. Neměli byste to s nimi ale přehánět
Zavařené ovoce bývalo významnou součástí tradičního zimního jídelníčku. A i když v současnosti najdete v obchodech bohatý výběr vitaminů kdykoliv během roku, přesto se kompoty z českých stolů neztratily. Jaké jsou jejich přednosti, a kdy to s nimi naopak raději nepřehánět?
I když někteří výživoví odborníci bijí na poplach, že zavařování a kompotování je kvůli přidanému cukru nejméně zdravý způsob zpracování ovoce, kompoty rozhodně nezatracujte. Mají sice svoje hříchy, mohou ale přinést i zdravotní benefity.
Chcete si dopřát něco sladkého, pak je kompot rozhodně lepší volbou než kus koláče či bábovky. Ovoce v kompotu je přirozeným zdrojem vlákniny. Vláknina tak pomůže zahnat hlad a má výrazně menší počet kalorií než ostatní složky potravy.
Kompot uspokojí chutě na sladké, osvěží, pomůže s polykáním hutnější stravy a zvýší pocit nasycení.
Kompoty podpoří trávení. Knedlíky nebo maso zpracovává tělo hůře – kompot je bohatý na vlákninu a ovocné kyseliny těžký pokrm vhodně doplní. Podpoří práci žaludku i peristaltiku střev a pomůže předcházet přemnožení kvasinek, které by mohlo způsobit křeče, plynatost a pocit nafouklého břicha.
Hodí se nejen jako doplněk k obědu nebo lehká svačina, zpestří i obilné kaše – zkusit je můžete do smoothie a rýžového nákypu. Pokud tedy nejsou doslova předávkované cukrem a konzumujete je v adekvátním množství.
Například zavařené švestky se doporučují pro svůj obsah draslíku pro zdravé srdce a nervy, dýňový kompot zase pomůže regenerovat játra a uleví při ateroskleróze a revmatismu. Kompotované třešně a višně se doporučují při záchvatu dny a kompotované meruňky zase astmatikům.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.