Hrušky dokáží léčit různé neduhy. Navíc jsou vhodné i pro diabetiky kompot léčí suchý kašel
Hrušky dokáží zahnat žízeň a kompot z nich prý léčí suchý kašel. Obsahují vitamín C a také E, draslík, hořčík, železo a samozřejmě vlákninu.
Toto ovoce má protizánětlivé účinky. Dobře zahání žízeň, snižují tlak a cholesterol a díky obsahu fruktózy je mohou baštit i diabetici.
Hrušky podporují funkci ledvin a vylučování kyseliny močové. Působí proti hnilobným procesům ve střevech a plynatosti. Mají sladkou a mírně kyselou chuť, podle tradiční čínské medicíny osvěžující až chladnou povahu.
Podle lidových léčitelů vstupují do dráhy plic a žaludku. Jsou výborné při nemocích z horkosti, kdy je žízeň a hlen v plicích.
Při suchém kašli zkuste rychlý hruškový kompot. Díky vysokému obsahu draslíku je hrušková šťáva výborná pro zpevnění cév. Těsně pod slupkou hrušek se ukrývá velké množství vitamínu B, tak je rozhodně neloupejte.
Hrušky vždycky dobře rozkousejte – hlavně ty, které jsou tvrdé a mají zrnitou strukturu.
Související
-
Hrušky se sýrem a ořechy
Suroviny: 2 velké zralé hrušky (můžete použít i kompotované), 4 polévkové lžíce nastrouhaného nebo rozdrobeného sýra s modrou plísní, 4 lžíce mletých vlašských ořec...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka