Hrušky s nivou
Ne příliš obvyklá kombinace, která může hosty příjemně překvapit.
Suroviny:
hrušky
kompotované višně
niva nebo jiný sýr s modrou plísní
trošku bílého vína
trochu cukru
případně vlašské ořechy na ozdobu
Postup:
1. Hrušky oloupeme, rozkrojíme na půlky a vyndáme jádřinec.
2. V kastrolku s vodou, trochou vína a cukru hrušky podusíme a pak dáme vychladnout.
3. Vychladlým hruškám trochu seřízneme vypouklá bříška, aby se na talířku nekymácely. Do jamky po jádřinci dáme kompotovanou višni, posypeme strouhanou nivou a ozdobíme vlašskými ořechy. Je to zajímavý dezert.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.