Červená řepa obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Bývá označována za jednu ze superpotravin
Červená řepa nebývala v kuchyni vždycky úplně oblíbená. Možná za to mohla její sterilovaná verze ve školních jídelnách. V posledních letech ale v našich kuchyních opět zdomácněla.
Velmi populární je například pečená červená řepa s olivovým olejem a kozím sýrem. Syrová řepa, nakrájená na tenké plátky, je zase skvělou variantou k hovězímu carpaccia a samozřejmě je také nepostradatelnou součástí tradičního boršče.
Červená řepa obsahuje vitamíny B a C, betakaroten, vápník, hořčík, sodík, křemeni zinek a také kyselinu listovou. Zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Pročišťuje krev, pomáhá při trávení a také snižuje hladinu cholesterolu.
Díky vysokému obsahu draslíku pomáhá řepa upravovat srdeční činnost a napomáhá i správné činnosti nervové soustavy.
Šťáva z řepy je vynikající při anemii – nedostatku železa. Pokud máte v těle málo železa, může se stát, že po vypití šťávy z řepy se moč zbarví do červena. Je to přirozený jev a netřeba se kvůli tomu nijak znepokojovat.
Související
-
Červená řepa je zdravá celá. Pochutnat si můžete i na jejích vitamíny nabitých listech
Listy červené řepy rozhodně nevyhazujte, byla by to věčná škoda. Jsou totiž zdravé a velmi chutné.
-
Červená řepa – elixír mládí a legální „doping“
Červenou řepu znali lidé už ve starověku, tehdy ale používali jen listy. Na těch si můžete pochutnat i vy – dají se přidat do salátů, do polévek, nebo upravit jako špenát.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.