Červená řepa obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Bývá označována za jednu ze superpotravin

21. říjen 2024

Červená řepa nebývala v kuchyni vždycky úplně oblíbená. Možná za to mohla její sterilovaná verze ve školních jídelnách. V posledních letech ale v našich kuchyních opět zdomácněla.

Velmi populární je například pečená červená řepa s olivovým olejem a kozím sýrem. Syrová řepa, nakrájená na tenké plátky, je zase skvělou variantou k hovězímu carpaccia a samozřejmě je také nepostradatelnou součástí tradičního boršče.

Červená řepa obsahuje vitamíny B a C, betakaroten, vápník, hořčík, sodík, křemeni zinek a také kyselinu listovou. Zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Pročišťuje krev, pomáhá při trávení a také snižuje hladinu cholesterolu.

Díky vysokému obsahu draslíku pomáhá řepa upravovat srdeční činnost a napomáhá i správné činnosti nervové soustavy.

Šťáva z řepy je vynikající při anemii – nedostatku železa. Pokud máte v těle málo železa, může se stát, že po vypití šťávy z řepy se moč zbarví do červena. Je to přirozený jev a netřeba se kvůli tomu nijak znepokojovat.

autor: Eva Bucharová | zdroje: ahaonline.cz , mojemedunka.cz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.