Nakládaná červená řepa
V zimě oceníte jako pikantní tečku k jídlu nebo součást salátů.
Suroviny:
1 kg červené řepy – stejně velké bulvičky
3 lžíce cukru
150 ml osmiprocentního octa
půl litru vody
půl lžičky soli
2-3 kuličky nového koření
10 celých pepřů
1 bobkový list
případně trochu fenyklu
nebo osvědčený nakládací přípravek na zeleninu
cibule
křen
Postup:
- Řepu ve slupce uvaříme, trvá to přibližně 40-50 minut, nemusí být úplně měkká.
- Mezitím svaříme nálev. Koření můžeme předem rozdrtit, nálev získá intenzivnější chuť. Před použitím můžeme nálev přecedit.
- Řepu zchladíme ve studené vodě, oloupeme, a buď nahrubo nastrouháme, nebo nakrájíme na kostičky či plátky a naskládáme do sklenic. Prokládáme cibulí a plátky křenu.
- Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme v hrnci s předehřátou vodou 20 minut při 85 stupních Celsia.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka