Salát z čočky a červené řepy
Výborně zasytí i samotný!
Suroviny:
250 g uvařené čočky
1 menší uvařená nebo upečená červená řepa
4 lžíce majonézy
2 stroužky česneku
sušená majoránka
sůl
pár kapek vinného octa
Postup:
- Červenou řepu předem uvaříme nebo zabalenou do alobalu upečeme. Trvá to poměrně dlouho, tak pro pečení využijeme dobu, kdy pečeme něco jiného. Uvařenou řepu lze už i koupit.
- Neloupanou čočku uvaříme, jak jsme zvyklí a necháme vychladnout.
- Řepu nakrájíme na malé kostičky, smícháme s uvařenou čočkou, okořeníme rozemnutou majoránkou a nakonec vmícháme majonézu, předem ochucenou solí, utřeným česnekem a trošičkou vinného octa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.