Rýžový salát s červenou řepou
Pro experimentátory.
Suroviny:
1 sklenice sterilované červené řepy (400 ml)
200 g uvařené rýže
1 kelímek kysané smetany (200 ml)
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce cukru
trochu soli
2 lžíce sekané zelené petrželky
2 lžíce citronové šťávy
Postup:
- Řepu ocedíme, pokud je celá, nakrájíme ji na kostičky.
- Do mísy přidáme uvařenou zchladlou rýži, petrželku a zakápneme olejem.
- Smetanu ochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou.
- Smetanový dresink zlehka vmícháme do salátu.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.