Rýžový salát s červenou řepou

Pro experimentátory.

Suroviny:

1 sklenice sterilované červené řepy (400 ml)

200 g uvařené rýže

1 kelímek kysané smetany (200 ml)

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce cukru

trochu soli

2 lžíce sekané zelené petrželky

2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Řepu ocedíme, pokud je celá, nakrájíme ji na kostičky.
  2. Do mísy přidáme uvařenou zchladlou rýži, petrželku a zakápneme olejem.
  3. Smetanu ochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou.
  4. Smetanový dresink zlehka vmícháme do salátu.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.