Červená řepa je zdravá celá. Pochutnat si můžete i na jejích vitamíny nabitých listech

26. červenec 2021

Listy červené řepy rozhodně nevyhazujte, byla by to věčná škoda. Jsou totiž zdravé a velmi chutné.

Zajímavé je, že naši předkové využívali v kuchyni hlavně listy, bulvy sloužily k léčení a k detoxikaci.

Dnes listy a stvoly letí většinou na kompost, nebo do koše. Přitom šťavnaté křehké lehce nasládlé listy řepy jsou tak lahodné! Můžete je schroupat syrové, pokapané olivovým olejem, nebo jablečným octem. Dají se také připravit jako špenát nebo pesto, popřípadě jimi ozdobit jídlo na talíři.

Listy jsou plné vitamínu C, vlákniny, draslíku i železa. Ale všeho s mírou – obsahují totiž také kyselinu šťavelovou, která zhoršuje vstřebávání vápníku.

Než se pustíte do listů, nemusíte je spařovat. Naopak – když je na půl hodinky ponoříte do ledové vody, budou ještě křupavější.

Jestli máte rádi řecká jídla, zkombinujte řepné listy s olivovým olejem, kozím sýrem a ořechy. A jestli milujete italskou kuchyni, připravte si listy na talíř s olivovým olejem, rajčaty a mozzarellou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.