Červená řepa je zdravá celá. Pochutnat si můžete i na jejích vitamíny nabitých listech
Listy červené řepy rozhodně nevyhazujte, byla by to věčná škoda. Jsou totiž zdravé a velmi chutné.
Zajímavé je, že naši předkové využívali v kuchyni hlavně listy, bulvy sloužily k léčení a k detoxikaci.
Dnes listy a stvoly letí většinou na kompost, nebo do koše. Přitom šťavnaté křehké lehce nasládlé listy řepy jsou tak lahodné! Můžete je schroupat syrové, pokapané olivovým olejem, nebo jablečným octem. Dají se také připravit jako špenát nebo pesto, popřípadě jimi ozdobit jídlo na talíři.
Listy jsou plné vitamínu C, vlákniny, draslíku i železa. Ale všeho s mírou – obsahují totiž také kyselinu šťavelovou, která zhoršuje vstřebávání vápníku.
Než se pustíte do listů, nemusíte je spařovat. Naopak – když je na půl hodinky ponoříte do ledové vody, budou ještě křupavější.
Jestli máte rádi řecká jídla, zkombinujte řepné listy s olivovým olejem, kozím sýrem a ořechy. A jestli milujete italskou kuchyni, připravte si listy na talíř s olivovým olejem, rajčaty a mozzarellou.
Související
-
Kuře s mrkví, červenou řepou a cizrnou
Komu by se těch zdravých surovin zdálo příliš najednou, zvolí jinou přílohu.
-
Červená řepa – elixír mládí a legální „doping“
Červenou řepu znali lidé už ve starověku, tehdy ale používali jen listy. Na těch si můžete pochutnat i vy – dají se přidat do salátů, do polévek, nebo upravit jako špenát.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.